Zűrzavarosan keresik Rogán helyét Budapesten

Vágólapra másolva!
Kétségessé vált Rogán Antal polgármestersége az V. kerületben, miután felmerült, hogy a Fidesz győzelme esetén ő lenne Tarlós István egyik helyettese. Végleges döntés még nincs, és kaotikus helyzetre utal, hogy Rogán betegségére hivatkozva lemondták a két politikus péntekre tervezett sajtótájékoztatóját, miközben reggel egy időben szerepeltek élő tévéműsorokban. Ha Rogán otthagyja a Belvárost, akkor az [origo] információi szerint mostani helyettesét, Puskás Andrást indítja polgármesternek a Fidesz.
Vágólapra másolva!

"Lehet Rogán Antal polgármester úr főpolgármester-helyettes" - mondta pénteken az MTV Ma reggel című műsorában Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltje. Tarlós azonban végig feltételes módban beszélt, szerinte ugyanis "mindenhol vannak könnyen lejátszott egyezkedések, jelölések, és mindenhol vannak nehezebben lejátszottak". (Azt tényként közölte, hogy Kőbánya korábbi polgármestere, György István főpolgármester-helyettes lesz a Fidesz budapesti győzelme esetén.)

Ha Rogán Tarlós helyettese lesz, akkor az kérdésessé teszi, hogy indul-e újra az V. kerületi polgármesteri székért. Korábban nem volt példa, hogy főpolgármester-helyettes egyben kerületi polgármester is legyen, Rogán ráadásul parlamenti képviselő is, és az országgyűlés egyik legfontosabb bizottságának, a gazdasági bizottságnak az elnöke.

Egy furcsa lemondás

Tarlós arról nem akart beszélni, hogy Rogán helyett esetleg kit indíthat a Fidesz az V. kerületi polgármesteri posztért. Rogán az áprilisi parlamenti választásokon magabiztosan hozta a kerületet, már az első fordulóban mandátumot szerzett.

A bizonytalanságot fokozza, hogy a két politikusnak épp péntek délelőttre volt meghirdetve egy sajtótájékoztatója az önkormányzati választásról, ezt azonban lemondták. A sajtótájékoztatót hivatalosan arra hivatkozva mondták le, hogy Rogán megbetegedett, csütörtök este belázasodott.

Tarlós is ezt mondta péntek reggel fél nyolc körül az MTV műsorában, közben azonban ezzel egy időben a Duna Tv szintén élő műsorában épp Rogán Antal szerepelt (Andy Vajna producerrel közösen, az interjú témája nem a kampány volt, hanem egy új étterem).

Az V. kerületi önkormányzat szóvivője, Puka Zsófia az [origo]-nak azt mondta: a sajtótájékoztatót könnyebb volt lemondani, a tévészereplést azonban már nem lehetett. Hozzátette: a főpolgármester-helyettesi pozíció kérdése korábban nem merült fel, így Rogán erről még egyeztetéseket fog folytatni, miután visszatért a szabadságáról.

Puskás András lehet az utód

Egy névtelenséget kérő, fővárosi befolyásos fideszes politikus szerint a sajtótájékoztató lemondása is arra utal, hogy még nincs végleges döntés Rogán szerepéről. Ő egy másik fővárosi párttársával együtt azt mondta az [origo]-nak, hogy ha Rogán a városházán kap pozíciót, abban az esetben a Fidesz Puskás Andrást, V. kerületi alpolgármestert indíthatja a polgármesteri posztért.

A fővárosi közgyűlésben helyet foglaló fideszes szerint a V. kerület működéséből következik, hogy a Fidesz Puskást indítaná a Belvárosban. Rogán négy helyettese közül ugyanis Puskás az általános helyettes, a másik három politikus különböző szakpolitikai kérdésekben helyettesíti Rogánt. Péntek délelőtt titkárságán keresztül kerestük Puskást is, ahonnan visszahívást ígértek, ez egyelőre nem történt meg.