Hallgat a rendőrgyilkosságról a belügyminiszter

Vágólapra másolva!
Az elmúlt két hétben két rendőr is életét vesztette szolgálat közben, ám a rendőrségért felelős miniszter, Pintér Sándor csak az egyik esetre reagált érdemben. A Baross téren halálra gázolt zászlós temetésére és a tiszteletére rendezett gyertyagyújtásra is elment Pintér, a szerdai alsóörsi gyilkosság rendőr áldozatáról egyelőre közleményt sem adott ki a Belügyminisztérium, ahol az [origo]-nak azt mondták: erről most nem nyilatkoznak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két hétben két rendőr is meghalt szolgálatteljesítés közben. Július 23-án a Baross téren egy autós üldözést követő lövöldözés során a menekülő autós halálra gázolta az őt megállítani próbáló rendőr zászlóst. Szerdán pedig igazoltatás közben lőttek agyon egy Veszprém megyei főtörzsőrmestert és vele együtt egy huszonegy éves főiskolást. A két rendőr halálát azonban feltűnően különböző módon kezeli a Belügyminisztérium és Pintér Sándor belügyminiszter.

Július 23-án, a halálos gázolás napján a belügyminiszter részt vett az elhunyt rendőr tiszteletére rendezett gyertyagyújtáson. Az aznap tartott kormányszóvivői tájékoztatón is szóba hozta a lelőtt rendőrt, és kijelentette, hogy fejet hajt előtte. Egy héttel később pedig személyesen jelent meg az Ózdon tartott temetésen.

Forrás: MTI/Vajda János
Pintér Sándor a halálra gázolt rendőr ózdi temetésén

Ezzel szemben az Alsóörs határában szerdán agyonlőtt főtörzsőrmester halálára a Belügyminisztérium egyáltalán nem reagált, nem adott ki hivatalos részvétnyilvánítást. A tárca mindössze egyetlen mondatban tett említést a történtekről: egy, az MSZP-nek címzett közleményben azt tanácsolta, hogy a párt a kritikák helyett inkább "mélyen hallgasson" a részvétnyilvánításon túl. A rendőr emlékére szerdán két gyertyagyújtásos megemlékezést is szerveztek, Pintér egyiken sem jelent meg.

Az [origo] a Belügyminisztérium sajtóosztályán érdeklődött arról, hogy mi az oka annak, hogy ennyire különböző módon kezelik a két rendőr halálát. Megkérdeztük, hogy a belügyminiszter nyilvánította-e részvétét az elhunyt családjának, és miért nem reagált a tárca a történtekre, illetve hogy erre mikor kerül sor.

A sajtóosztályon érdeklődésünkre mindössze annyit mondtak: az alsóörsi gyilkossággal a Központi Nyomozó Főügyészség foglalkozik, a Belügyminisztérium nem nyilatkozik. Kérdésünkre azt sem árulták el, hogy Pintér Sándor jelenleg dolgozik-e, vagy pedig a szabadságát tölti.