Kidőlt fákhoz, leszakadt vezetékekhez is riasztották a tűzoltókat a viharban

Vágólapra másolva!
Péntek estére megugrott a tűzoltókhoz érkező riasztások száma a viharral összefüggésben országszerte. Kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk az útról, és vizet kellett szivattyúzniuk. A viharos szél fákat csavart ki Miskolcon, a helyi tűzoltóságon számolni sem tudták péntek délután a hívásokat. Borsod megyében leszakadt vezetékek miatt több helyen nincs áram.
Vágólapra másolva!

Megközelítőleg 500-ra emelkedett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF) érkezett riasztások száma országszerte pénteken estére, amely kimondottan magas, átlag feletti érték - mondta Töttős Györgyi, az OKF szóvivője péntek este. A délutáni adatokhoz képest ez újabb 200 riasztást jelent. A legkomolyabban érintett területek Békés megye (65 vonulás) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol 50 helyszínre kellett kivonulni estig. Hajdú-Biharban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is jelentősen emelkedett a viharkárok száma a délutáni helyzethez képest. A tűzoltóknak elsősorban fakivágással, vízszivattyúzással és épületkárokkal kellett foglalkozniuk.

Tömegesen érkeztek a riasztások péntek délelőtt a fővárosi tűzoltókhoz a vihar miatt. A legtöbb feladatuk a délelőtti órákban Észak-Budán, illetve Észak-Pesten volt, elsősorban azért hívták őket, hogy vizet szivattyúzzanak, de szükség volt már a segítségükre egy villámcsapás miatt fellobbant tűznél és egy elakadt villamosnál is. Az utak is csúszóssá váltak, így a tűzoltókat már kisebb balesetekhez is riasztották. A legtöbb segélyhívás Észak-Budáról, illetve Észak-Pestről érkezett - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság parancsnok-helyettese délelőtt.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Hatalmas eső zúdult Budapestre

Dobson Tibor hozzátette: egy villámcsapás miatt keletkezett tűzhöz és egy elakadt villamoshoz is menniük kellett a tűzoltóknak péntek délelőtt. A lángok egy XIV. kerületi házban csaptak fel, a tető égett, miután belecsapott a villám. A tűzoltók négy vízsugárral oltották el a tüzet, senki sem sérült meg. Közben a Maglódi út és a Gitár utca sarkán is akadt dolguk, a 28-as villamos ugyanis elakadt a felgyülemlett vízben. A tűzoltók körülbelül 20 utast hoztak le a járműről.

A Független Hírügynökség értesülései szerint a tűzoltók a legtöbb embert létra segítségével mentették ki, de olyan is volt az utasok között, aki maga hagyta el a szerelvényt és átgázolt a vízen. Úgy tudni, az egyik tűzoltó a hátára vett egy idős asszonyt, úgy vitte ki. A néni egy puszival jutalmazta.

Péntek délután fél ötig összesen 317-szer riasztották a tűzoltókat a vihar miatt országszerte, főként vízszivattyúzásokhoz és fakidőlésekhez - közölte korábban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A délutáni adatok szerint Komárom-Esztergom megyében 75 riasztást kaptak a tűzoltók. Ezen kívül Békés megyében - 65 eset - és Budapesten - 49 eset - volt kiemelkedően sok dolguk a tűzoltóknak az időjárás miatt.

Borsodban villanyvezetékeket szakított le a vihar

Délutánra elérte a vihar Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságot elsősorban fakidőlések, vezetékszakadások miatt hívják - mondta péntek késő délután az igazgatóság vezetője, Lipták Attila, aki szerint riasztások folyamatosan érkeznek, leginkább Miskolc, Mályi, Hernádszentandrás, Tiszaújváros és Onga térségéből.

Sok az épületkár is - tette hozzá. A tiszaújvárosi, szerencsi és miskolci tűzoltók folyamatosan dolgoztak. A rengeteg bejelentés miatt már lista alapján, fontossági sorrendben vonultak a helyszínekre, első helyre az életveszély elhárítási ügyeket vették. Az igazgató szerint úgy tűnik, a zivatar legveszélyesebb része már elhagyta a megyét és egyelőre nem is érkezik hasonló károkat előrevetítő utánpótlás sem.

Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság sajtóreferense péntek délután azt mondta: számolni sem tudják a hívásokat. Elsősorban a Soltész Nagy Kálmán út és a Tiszai pályaudvar környékéről jeleztek viharkárokat. Felsőzsolca, Szerencs és Tiszaújváros térségében szintén károkat okozott a zivatar. A viharos szél Miskolcon és környékén fákat csavart ki, leszakította a felső vezetékeket. Több helyen szünetel az áramszolgáltatás. Felsőzsolcán fák dőltek a vezetékekre, de más településről is érkezett hasonló bejelentés.

Végigsöpört a vihar Hajdú-Bihar megyén is: péntek délután három órától folyamatos a kárelhárítás, az esti órákig 64 helyszínre vonultak ki a tűzoltók - közölte Kiss Lajos tűzoltó zászlós. A térségi katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese szerint jelentős káresemény nem történt, elsősorban fakidőlésekhez, leszakadt faágak eltávolításához, néhány esetben a szél által megbontott tetőszerkezetek helyreállításához kértek segítséget. A vihar elsősorban Püspökladány, Egyek és Balmazújváros térségében okozott károkat, de Hajdú-Bihar szinte egész területén hagyott nyomokat. A kárelhárítás jelenleg is tart a megye több településén - tette hozzá az ügyeletes.

Részleteket az időjárási helyzetről ebben a cikkben talál.