Találgatják kirúgásuk okát a nemzeti parkok vezetői

Vágólapra másolva!
Három nemzeti park vezetője vette át felmondólevelét szerdán a környezetvédelmi államtitkárságon, de egyetlen szavas indoklást sem kaptak. Illés Zoltán államtitkár döntött a menesztésükről, amit bejelentett a sajtóban, majd szabadságra ment. A kirúgott vezetők azt állítják, nem értik a helyzetet, és nem tudják, mihez kezdjenek.
Vágólapra másolva!

"Nincsen indoklás" - állítólag csak ennyit mondott Rácz András helyettes államtitkár a Vidékfejlesztési Minisztériumban Márkus Ferencnek, az Őrségi Nemzeti Park igazgatójának, amikor szerdán odaadta neki a felmondólevelét. "Hát így vesztjük el az állásunkat" - mondta Márkus az [origo]-nak.

Vele együtt felmentették az aggteleki, és a hortobágyi nemzeti parkok igazgatóit is, mindhárman Budapestre utaztak szerdán, hogy átvegyék a papírokat. Nemcsak a vezetői megbízatásukat vesztették el, hanem az állásukat is, és a kormánytisztviselői törvény értelmében két hónapos felmondási idővel, hatvan napnyi végkielégítéssel kell távozniuk.

Az államtitkár szabadságra ment

A döntést Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár hozta meg, de a három vezető állítása szerint egyiküket sem értesítette róla, csak a sajtónak nyilatkozott szombaton. Illés azóta szabadságon van, így a nemzeti parkok igazgatóinak telefonon Rácz András helyettes államtitkár erősítette meg telefonon a hírt azzal, hogy közölte velük, át kell adnia a felmondólevelüket.

Illés szombaton a Független Hírügynökség szerint azt nyilatkozta, hogy a törvény szerint nem kell indokolnia a lépést, de "nagyrészt gazdálkodási ügyek" állnak a háttérben. Az [origo] a Vidékfejlesztési Minisztériumnál érdeklődött arról, hogy pontosan milyen gazdálkodási ügyekről van szó. Rácz helyettes államtitkár válaszolt, de csak annyit írt, hogy nincs indoklási kötelezettségük.

Az [origo]-nak nyilatkozó távozó igazgatók méltatlannak érzik a helyzetet. Sándor István, a Hortobágyi nemzeti Park igazgatója úgy fogalmazott, "legalább egyszer le kellett volna ülniük velünk, hogy a szemünkbe mondják". Azt mondta, nem tudja, hogy miért kell távoznia, a kormányváltás óta nem találkozott Illés Zoltánnal, és senki nem indított vizsgálatot a Hortobágyon.

A nemzeti parkok által megpályázott támogatások kétharmadát, több mint 6 milliárd forintot a hortobágyi kapta meg az elmúlt 4 évben - mondta -, a gazdálkodás stabil, ezért nem érti a döntést. Idén márciusban az MTI tudósításai szerint 2 milliárd forintot nyert a 82 ezer hektárnyi területet felölelő, 86 ezer juhot és 11 ezer marhát nevelő park, tavaly decemberben pedig 1,2 milliárdot. Az MTI archívumában nem találtuk nyomát olyan hírnek, hogy gazdálkodási nehézségek adódtak, vagy szabálytalanságok derültek volna ki a nemzeti park vezetésében.

"A természetvédelemben eddig nem volt politika"

Sándor azt mondta, húsz éve a természetvédelemben dolgozik, és az egyetem után egyből a nemzeti parkban helyezkedett el. Salamon Gábor, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója, aki korábban Pro Natura-díjat kapott, azt mondta, szomorú lett és dühös amiatt, ahogyan megválnak tőle, miután 13 éve dolgozik Aggteleken. "Aki ezek után állami szolgálatot vállal, az nem normális. A természetvédelemben eddig nem volt politika" - fogalmazott. Salamon hortobágyi kollégájához hasonlóan állította, sem Illés, sem a helyettese nem jelentkezett a nemzeti parkban a kormányváltás óta, és semmilyen vizsgálat nem volt, amely feltárhatott volna gazdálkodási szabálytalanságokat.

Márciusban a Magyar Hírlap közölt cikket arról, hogy az Aggteleki Nemzeti Park csődbe jutott. Az akkor még hivatalban lévő Bajnai-kormány környezetvédelmi tárcája cáfolta ezt, a nemzeti park vezetőjéhez hasonlóan. Salamon az [origo]-nak kedden azt mondta erről, hogy szó sem volt csődről, csak likviditási problémákról, amelyeket az idézett elő, hogy több állami pénzt nem kaptak meg időben a kincstártól, ezért béreket, közmunkapénzt egy ideig nem tudtak fizetni.

Salamon nem tudott válaszolni arra, hogy miért éppen őt és hortobágyi, illetve őrségi kollégáját menesztik az összesen tíz nemzeti park igazgatói közül. Hozzá hasonlóan Márkus Ferenc, az Őrségi Nemzeti Park vezetője sem tudta megmondani kérdésünkre, hogy miért éppen e három nemzeti park vezetőjétől válik meg az államtitkár, és mi állhat menesztése hátterében. A korábban a WWF Magyarország környezetvédelmi szervezetet vezető Márkus azt mondta, a park gazdálkodása stabil - idén áprilisban az MTI beszámolója szerint csaknem 300 millió forintot nyert a park pályázaton. Márkus szabálytalanságokról, vagy vizsgálatról nem tud, és eddig semmilyen kapcsolatba nem került az új vezetésű Vidékfejlesztési Minisztériummal.