Sportlövő versenyeken gyakorolt gépfegyverével az alsóörsi gyilkos

Vágólapra másolva!
Egy a svájci hadseregnél rendszeresített gépkarabélyt használhatott az a gyilkos, aki egy rendőrt és egy diákot ölt meg szerda hajnalban Alsóörsön - írja a Bors. A támadó tartalékos katonaként és sportlövőként is birtokolhatta a fegyvert, amellyel két hónapja sportlövő versenyen is részt vett.
Vágólapra másolva!

Svájci tartalékos katona és sportlövő volt az a 33 éves férfi, aki a szerdán hajnalban a gyanú szerint gépfegyverével agyonlőtt egy rendőrt és egy diákot a Veszprém megyei Alsóörsön - írja a Bors. A gyilkossággal gyanúsított Sz. Bálint a lap szerint tartalékos státusza miatt Svájcban teljesen legálisan tarthatta magánál gépkarabélyát, amelyet múlt hétfőn gond nélkül hozott át a Magyar határon.

A férfi, aki a szerdai gyilkosság után magával is végzett, korábban sportlövő versenyeken is indult az általa használt Stgw 90 típusú, 5,6 milliméter kaliberű képpisztollyal, amely a svájci hadseregben rendszeresített fegyvertípus - írta szombat reggel a Bors és a Blikk is. A Bors szerint Sz. Bálint idén júniusban 11. helyen végzett egy lövészversenyen, ahol mindössze 6 ponttal maradt el a győztestől.

A férfi kocsijában a gyilkosság után talált svájci karabély típusa megegyezett a versenyen is használt gépfegyver típusával - írja a lap. A kocsiban az Stgw 90 mellett egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt és egy pisztolyt is találtak a rendőrök, a fegyverszakértő pedig a Blikk szerint még nem tudta megmondani, hogy a Kalasnyikovval vagy a svájci karabéllyal adta-e le a támadó a gyilkos lövéseket.

A Blikk azt írja, hogy a férfi egy svájci lövészklub tagja volt, egy a Bors által bemutatott dokumentum szerint az ASV Müncheinstein lövészklub színeiben indult legutóbbi versenyén. A lap ugyanakkor megszólaltatta a klub elnökét, Andreas Thummelt, aki tagadta, hogy a gyilkos a klub tagja lett volna. A férfi közölte: Sz. Bálint gyakorolni és versenyezni járt hozzájuk, de nem volt tagja a klubnak.

Közben ellentmondásos információk jelentek meg a gyilkos és áldozata lehetséges kapcsolatáról: miközben péntek este az egyik áldozat, a szolgálat közben agyonlőtt rendőr főtörzsőrmester édesanyja az RTL Klubnak azt nyilatkozta, hogy fia nem ismerte támadóját, a Blikk saját információira hivatkozva szombaton azt írta, hogy egy éve ismerték egymást, és a rendőr többször meg is látogatta Svájcban Sz. Bálintot.

A Bors közben arról írt, hogy támadónak ismerősei szerint volt egy egri barátnője, akit feleségül akart venni. Korábban a sajtóban olyan információk jelentek meg, miszerint a gyilkos és áldozata között szerelemféltés vagy más magánéleti probléma lehetett. A Bors szerint a rendőrségen külön nyomozócsoport alakult, hogy tisztázza a két férfi viszonyát.

(A két áldozattal járó alsóörsi lövöldözés részleteiről korábbi cikkünkben, itt is olvashat.)