Schmitt szerint tavasszal elfogadhatják az új alkotmányt

Vágólapra másolva!
Az új alkotmány akár már tavasszal életbe léphet - jelentette ki Schmitt Pál a Magyar Televíziónak adott interjújában. A köztársasági elnök első külföldi útja Ausztriába vezet, majd az óramutató járásával ellentétes irányban körbejárja a határ menti országokat.
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint az új alkotmányt akár jövő tavasszal el is fogadhatja a parlament. Az államfő a Magyar Televízió Az Este Extra című műsorának adott hétfői interjújában beszélt arról is, hogy létrehozza a magyar nyelv védelme díjat.

Az államfő szerint a mostani alkotmányból meg kell tartani azt, ami jó, és ami kiállta az idő próbáját. Azt mondta, a kormány szándéka, hogy az új alkotmányhoz beérkező javaslatokat átvizsgálja és az alkotmányt előkészítő tanácskozásokat ez év végére befejezze.

Schmitt az interjúban azt is mondta, hogy első külföldi útja Ausztriába vezet és az óramutató járásával ellentétes irányban körbejárja a határ menti országokat és találkozik az ottani államfőkkel is. Schmitt szerint a magyar nyelv védelme érdekében az államfő is alapíthat díjat, ezért létrehozza a magyar nyelv védelme díjat. Úgy véli, az anyanyelv kopik, szegényedik, a magyar fiatalok már nem beszélnek olyan szépen, mint korábban.

Az államfő azt mondta, hogy intenzív kapcsolatot kíván fenntartani a kormánnyal és az ellenzéki pártokkal is. Hozzátette: közjogi méltóság kinevezésekor - mint például idén a legfőbb ügyész kinevezésekor - konzultál minden parlamenti párttal. Beszélt arról is, hogy sűrűbben lesz a parlamentben, mint elődei, úgy fogalmazott, szeretné hallgatni a törvényhozás menetét.

Az Országgyűlés utolsó napján elfogadott törvényekről szólva azt mondta: a "szakszerűség és a törvényesség mezsgyéjén" kell dolgoznia és egy fiatal jogászcsapat áll mögötte, ők ellenőrzik, hogy a jogszabályok megfelelnek-e az alkotmányosság követelményeinek. Úgy fogalmazott: első ránézésre nem lát olyan törvényt, amely nagyon aggályos lenne.