Szolgálati halottá nyilvánították az Alsóörsön agyonlőtt rendőrt

Vágólapra másolva!
Szolgálati halottá nyilvánította a belügyminiszter azt a rendőrt, akit múlt héten lőttek le Alsóörsön. A rendőrt szerda hajnalban érték a halálos lövések, amikor egy autót ellenőrzött, a golyók egy az autóban ülő fiatalt is megöltek.
Vágólapra másolva!

Nem hősi halottá, hanem szolgálati halottá nyilvánította Pintér Sándor belügyminiszter az Alsóörsön lelőtt 29 éves Gamauf János főtörzsőrmestert - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn. Az ORFK szerint a rendőr szolgálati halottá nyilvánítását az országos rendőrfőkapitány kezdeményezte a belügyminiszternél, amit Pintér Sándor elfogadott.

A rendőrség méltó módon gondoskodik szolgálatteljesítés közben elhunyt Gamauf János főtörzsőrmester temetéséről. "A család fájdalma a rendőrség fájdalma is" - közölte az ORFK.

A rendőr augusztus 4-re virradóra egy közúti igazoltatás közben kapott halálos lövést, a golyók egy 21 éves férfit is megöltek, aki abban a járműben utazott, amelyet éppen ellenőrzött. A feltételezett elkövető később öngyilkos lett.

A hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény (Hszt.) szerint "ha a hivatásos állomány tagja a szolgálati kötelezettség teljesítése során az életét feláldozta, őt az illetékes miniszter hősi halottá vagy a szolgálat halottjává nyilváníthatja."

A belügyminisztérium és a rendőrség a korábbi estekhez képest ezúttal szokatlanul sokáig húzta a döntést, és nem is tett közzé nyilatkozatot az esetről. A három hete pénteken autós üldözés közben halálra gázolt rendőrről pár órán belül megemlékezett Pintér Sándor, és még aznap hősi halottá nyilvánította.

Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) főtitkára múlt pénteken úgy nyilatkozott: diszkriminatívnak tartja az eljárást, mert álláspontja szerint azért nem akarja a rendőri vezetés a hősi halottá nyilvánítást kezdeményezni, mert sajtóhírek szerint "szerelmi kapcsolat" állt fenn a feltételezett elkövető és a lelőtt rendőr között.