Képviselője szerint nem alakítja át metrókocsijait az Alstom

Vágólapra másolva!
Mentességet kér a magyar jogszabályok alól a 2-es metró új kocsijait szállító Alstom, és nem fogja azokat a helyi szabványhoz igazítani - mondta egy fővárosi bizottsági ülés előtt a cég magyarországi képviselője.
Vágólapra másolva!

Nem változtat a Budapestre szánt metrószerelvényein a vonatokat szállító Alstom - közölte újságírókkal a cég magyarországi képviselője. Deák László a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottságának keddi ülése előtt kérdésre válaszolva jelentette ki: a szerelvényekkel semmi baj nincs, ezért továbbra is a derogációt (mentességet) kérnek a magyar jogszabályok alól.

A 2-es metróvonalra szánt Alstom-szerelvények végleges típusengedélyét a Nemzeti Közlekedési Hatóság július 30-án utasította el, mert úgy ítélte meg, hogy azok nem felelnek meg a magyar előírásoknak. Deák László az ülésen a bizottságot arról tájékoztatta, hogy a francia vállalat határidőre beadta a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz (NKH) a fellebbezést, és biztosak abban, hogy a hatóság pozitív döntést fog hozni.

A cég képviselője a bizottsági ülésen ugyanakkor már nem volt olyan határozott, mint az ülés előtt: Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Egyesület (VEKE) szóvivőjének azon kérdésére, hogy az Alstom a magyar jogszabályokhoz igazítja-e a fékrendszerét, azt válaszolta, hogy erről csak akkor nyilatkoznak, ha megszületik az NKH határozata.