Pótolná a tavaly elmaradt révkomáromi koszorúzást Sólyom

Vágólapra másolva!
Révkomáromban látogat vasárnap Sólyom László nemrég leköszönt magyar köztársasági elnök - írta a pozsonyi Új Szó. Az augusztus 5-én leköszönt államfőt tavaly nem engedték be Szlovákiába a város Szent István szobrának megkoszorúzására, amit most magánemberként kíván pótolni.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint Sólyom László, akárcsak tavaly, most is gyalog menne át a Dunán átívelő Erzsébet hídon, ott várnák a város elöljárói - írta az Új Szó nevű szlovákiai magyar napilap keddi száma. A pozsonyi napilap szerint a rendezvényre meghívták Daniel Krajcer szlovák kulturális minisztert is, de a hírt a szlovák kulturális tárca sajtóosztálya egyelőre nem erősítette meg.

Tavaly augusztus 21-én a Robert Fico miniszterelnök vezette pozsonyi kormány nem kívánatosnak minősítette Szlovákiában Sólyom László akkor köztársasági elnököt, aki a révkomáromi Szent István szobor avatásán kívánt részt venni. Sólyom a révkomáromi hídról fordult vissza, ahol kijelentette, a lehető leghamarabb vissza fog térni megkoszorúzni a szobrot.

Az ügyből Szlovákia és Magyarország viszonyának legnagyobb diplomáciai botránya lett. A magyar külügyminisztérium álláspontja szerint Szlovákia nem tagadhatta volna meg, hogy Sólyom László belépjen az ország területére, ezért a magyar kormány előbb az Európai Bizottsághoz, majd annak elutasító döntése után az Európai Bírósághoz fordult jogorvoslatért.