Rohamra számít a kormány a kettős állampolgárság igénylésénél

Vágólapra másolva!
Tájékoztató kampány indít októbertől az egyszerűsített honosítási eljárásról, azaz a kettős állampolgárság megadásáról a kormány. A honosítási eljárásokat felügyelő miniszteri biztos azt mondta, az első évben 250-400 ezer igénylőre számítanak.
Vágólapra másolva!

Az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatos feladatokat ellátó Wetzel Tamás miniszteri biztos szerdán jelentette be, hogy októberben feláll a szükséges feladatok ellátására hivatott iroda is. A miniszteri biztos arra számít, hogy a többsége a szülőföldjén, a szomszédos országokban akar majd maradni, nem települ át Magyarországra.

Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvény augusztus 20-án lép életbe, a kérelmeket 2011. január 1-jétől lehet benyújtani. Az eljárással kapcsolatos tennivalókra a kormány az idei évre 830 millió forintot különített el, s az első évben 250-400 ezer kérelmezővel számol a kormány.

Wetzel Tamás az MTI-nek azt nyilatkozta, az eljáráshoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések a tervek szerint haladnak. Azt tervezik, hogy október 15-től már a mintegy kétszáz új kolléga munkába állhat és felkészülhet a jövő évi feladatok ellátására. A miniszteri biztos azt mondta, arra számítanak, hogy a jövő évi nagy roham után radikálisan csökkeni fog a kérelmezők száma, és egy állandó éves értékre fog beállni.

A miniszteri biztos azt mondta, a magyar állampolgárság megszerzéséig eddig meghívólevélre, vízumra, tartózkodási engedélyre, letelepedési engedélyre, regisztrációs igazolásra volt szükség, és maga az állampolgársági eljárás is jóval bonyolultabb volt. Wetzel szerint a felesleges bürokrácia leépítése hosszabb távon mindenkinek megéri, természetesen nemcsak ezen a területen.