Vágólapra másolva!
A szükséges hitvallásról, beszélt az ünnepi tisztavatáson a Hősök terén Schmitt Pál államfő, aki szerint olyan változás kezdődött, amely boldogabb, kiegyensúlyozottabb világba vezeti a magyarokat. A nemzeti ünnep reggel zászlófelvonással indult a Kossuth téren, amelyet ezúttal nem kordonok mögött tartottak.
Vágólapra másolva!

Magyarország és mi, magyarok csak akkor leszünk ismét erősek, ha lélekben mindannyiunk hitvallása, vállalása az lesz: a hazáért, mindhalálig - mondta ünnepi beszédében Schmitt Pál köztársasági elnök a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett tisztek avatásán a Hősök terén. Az államfő szerint az a nemzet, amely ennyi szent királyt érdemelt, igazán különleges. "Nekünk, magyaroknak van küldetésünk, hivatásunk a világban" - jelentette ki.

Schmitt szerint az ünnepeink arról szólnak, ami különleges bennünk, és erőt adnak a holnaphoz. Azt mondta, szeressük, ami különleges bennünk, és ne dobjuk el a hagyományainkat. Szerinte azok a sikeres nemzetek, amelyek meg tudják őrizni sajátosságaikat.

"Kiegyenesednek a gerincek"

Schmitt közölte, "újra nagyszerű dolgok előtt állunk, valami megmozdult a magyar lelkekben". "Valami, ami valóságos, igazi, mélyről fakadó változást hozhat az életünkben...Olyan változást, ami szívből jövő, mégis tudatosan vezeti el a magyarokat egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb világba. Ahol a remény visszahódítja a helyét közöttünk, ahol tiszták a tekintetek, bizakodók az arcok, kiegyenesednek a gerincek. Ahol derűvel tervezhető, kiszámíthatóbb a jövő a fiatalok, a családok számára. Ahol mindenki élvezheti saját munkája gyümölcsét" - mondta.

Schmitt megemlítette, hogy ezen a napon lép hatályba a kettős állampolgárságról szóló törvény, a frissen végzett tiszteknek pedig azt mondta, "Önök a nemzet katonái. A parancsot a felettesüktől kapják, de a megbízatásukat, a bizalmat egy egész ország adja".

"Legyenek büszkék hivatásukra, szeressék azt, adjanak ennek a huszadik században elfáradt nemzetnek az előttünk álló időre vitézségből, emberségből példát, önbizalmat, bátorságot" - zárta beszédét.

Kordonok nélkül

A Himnusz hangjaira a Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával, a közjogi méltóságok jelenlétében kezdődött pénteken Budapesten, a Kossuth téren az augusztus 20-i központi állami ünnepség. A katonai tiszteletadással rendezett ünnepségen részt vett Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Forrás: MTI
Ide kattintva nézheti meg az összes augusztus 20-i képet

A zászlófelvonáson a kormány több tagja mellett jelen voltak a diplomáciai testület és az egyházak képviselői, valamint több politikus is. Rendhagyó módon - idén először - Szvorák Katalin énekelte a Himnuszt, amelyet korábban katonazenekar játszott. Különbség az is, hogy a korábbi évek gyakorlatával ellentétben a téren nincsenek kordonok, a nézőket virágládák választják el a téren folyó eseményektől. A zászlófelvonást néhány százan kísérték figyelemmel.

A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság kora délután közölte, jó hangulatban telnek az állami rendezvény programjai, és nem történt rendkívüli esemény.