Kicsit ijesztő Magyarország egy nemzetközi felmérés szerint

Vágólapra másolva!
Másfélmillióval többen költöznének el Magyarországról, mint ahányan betelepülnének, ha bárki szabadon oda költözhetne, ahová akar - derül ki egy 148 országban végzett felmérés eredményeiből. Szingapúr a legcsábítóbb ország, szomszédaink közül csak Ausztria hívogató.
Vágólapra másolva!

Magyarország lakossága másfél millióval csökkenne, ha azok, akik szeretnének Magyarországra költözni vagy elköltöznének innen, megvalósíthatnák tervüket - derül ki az amerikai Gallup közvélemény-kutató intézet felméréséből (a felmérést itt nézheti meg). A migrációs felméréshez a világ 148 országában vettek fel adatokat, 348 ezer embert kérdeztek meg.

A kutatásban két kérdést tettek fel a megkérdezetteknek: ha lenne rá lehetősége, elköltözne hosszútávra egy másik országba; ha igen, akkor melyik országba menne? A -100-tól +100-ig tartó skálán Magyarország mutatója -15, azaz 15 százalékpontnyival többen vannak azok, akik a felmérés szerint elmennének Magyarországról, mint azok a külföldön élők, akik Magyarországot választanák következő lakhelyüknek.

Azerbajdzsán és Sri Lanka se rosszabb

A felmérést először 2007 és 2009 között felvett adatokból készítették el, a 2009 novemberében publikált kutatásban Magyarországnak szintén -15 százalékos volt a migrációs indexe. A 2010-es felmérésben négy ország ért el Magyarországgal azonos mutatót: Azerbajdzsánnak, Grúziának, Lengyelországnak és Sri Lankának is -15 százalékos a migrációs indexe.

A szomszédos országok közül csak Ausztria számíthat arra, hogy bevándorlás révén nőni fog a lakossága a Gallup kutatása szerint. Ausztria 8,4 milliós lakossága a megkérdezettek válaszai alapján 33 százalékkal nőne. Horvátország migrációs indexe -2 százalék, Csehországé -4 százalék. Ukrajnának 20, Romániának és Szerbiának 21-21 százalékkal csökkenne a népessége a Gallup felmérése szerint.

A felmérésből kiderül, Szingapúr lakossága növekedne leginkább, az ötmilliós városállam népessége megháromszorozódna, ha bárkis szabadon költözhetne be vagy el. Új-Zéland, Szaúd-Arábia és Kanada lakossága is drasztikusan, 60-84 százalékkal nőne, ha nem lenne akadálya a migrációnak. Az európai országok közül Svájc, Svédország és Spanyolország számít méretéhez képest a legnépszerűbb célpontnak. A hatmilliós Svájcból például 800 ezren költöznének el, és 10 millióan érkeznének.

A lista végén található országok közül Sierra Leonénak -56 százalékos a migrációs indexe, azaz a lakossága kevesebb mint felére csökkenne. Az utolsó hét ország közül Haiti az egyetlen nem afrikai ország, mutatója -51. A lista utolsó harmadában afrikai és latin-amerikai országok dominálnak, többek között Ghána, Szenegál, Nigéria, Kamerun, Etiópia, Peru, Nicaragua és Salvador is elveszítené lakosságának több mint harmadát. Az európai országok közül Moldova és Albánia a két utolsó, -35, illetve -36 százalékos migrációs mutatóval.