Vágólapra másolva!
Több mint négyszer annyian szeretnének bekerülni idősek otthonaiba, mint ahány szabad hely van. Jelenleg az idős otthonokban 2807 szabad hely van, ezekre országszerte 11 830-an várakoznak.
Vágólapra másolva!

Országosan több mint négyszer annyian szeretnének bekerülni idősek otthonaiba, mint ahány szabad hely van - derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságának összesítéséből.

A lista szerint Magyarországon jelenleg 839 engedéllyel működő idősek otthona van, több mint 57 ezer férőhellyel. Közülük azonban csupán mintegy 2807 szabad, ezekre országszerte 11 830-an várakoznak. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) a múlt héten az illegálisan működő idősotthonok listája után az engedéllyel működő idősotthonok és gondozóházak listáját is közzétette honlapján.

A Budapesten található 74 idősek otthonában 733 szabad hely van, ezekre 2129-en várakoznak. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén megyében várakoznak a legtöbben a bejutásra, csaknem 1200-an, miközben a megye 49 intézményében csupán 89 szabad hely van. A legrövidebb várakozási lista a Zala megyei, ott 129-en szeretnének bejutni a 95 szabad helyre.

Az idősek otthonai mellett az országban további 227, átmeneti elhelyezést nyújtó intézmény van az idős embereknek. Ezeknél az intézményeknél országos szinten nem olyan rossz a helyzet, mivel a 706 szabad helyre csupán 786-an várakoznak. Ezekben azonban legfeljebb egy évre biztosítanak teljes körű ellátást, ez különleges esetben egy évvel hosszabbítható meg. Ennél hosszabb ideig akkor maradhatnak, ha az ellátott tartós bentlakásos elhelyezésre várakozik.

A Állami Foglalkoztatási Szolgálat múlt héten a honlapján hozta nyilvánosságra az engedély nélkül működő idősotthonok listáját, amelyek ellen eljárás is indult. A lista szerint főleg Hajdú-Bihar, Somogy és Pest megyében terjedtek el az engedély nélküli szociális szolgáltatások.