A 2006-os tűzijáték-károsultak felének már fizetett az állam

Vágólapra másolva!
63 ember kér kártérítést az államtól a 2006-os budapesti tűzijátékot elmosó vihar miatti veszteségeiért, több mint felükkel már megállapodott a kormány, és eddig összesen 128 millió forint kártérítést fizetett ki. A tűzijáték során történtek miatt az új kormány döntése szerint felelősséget vállalt az állam. Az öt halálos áldozat családtagjai összesen 42 milliót kaptak.
Vágólapra másolva!

Eddig több mint 128 millió forint értékben kártalanították a 2006-os augusztus 20-ai tűzijáték károsultjait, az igénylők több mint felével már sikerült megegyezni - közölték Répássy Róbert és Gulyás Gergely fideszes politikusok. Az új kormány még július elején ismerte el az állam felelősségét a 2006-os zavargások sérültjei, illetve az augusztus 20-a estéjén lecsapó hatalmas vihar során károsultak iránt. Mivel a kárigények jogalapját az állam elismerte, a vita a károsultakkal csak az összegekről folyik - magyarázta Gulyás.

A 128 millió forint értékben létrejött egyezségek a kárigények több mint 60 százalékát adják - mondta Répássy, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) igazságügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatón. Az elmúlt két és fél hónap alatt 63 ember kártérítési igénye érkezett be a KIM-hez és a Magyar Államkincstárhoz, és ebből 37 esetben született egyezség.

Egy esetben maga a károsult is elismerte, hogy nem jár neki kártalanítás, négy ember pedig sérülései súlyossága miatt nem egyösszegű kártérítést, hanem szeptembertől járadékot kap az államtól. Az öt halálos áldozat esetében összesen 23 hozzátartozónak mintegy 42 millió forint kártérítést fizettek ki. A többi kárigény esetében folytatják az egyeztetéseket, amelyeket Répássy Róbert szerint szeptemberben lezárnak majd. A károsultak igényeit egy jogi szakértőkből álló csoport vizsgálja.

Az Országgyűlés július 8-án fogadta el azt a határozatot, amely az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről szólt és amelynek a jelentősége, hogy a 2006. augusztus 20-i tűzijáték áldozatainak kártérítéseiben, illetve a 2006 őszi rendőri túlkapások áldozatainak kártérítésében való felelősségét elismerte az állam. Répássy szerint a túlkapások ügyében is megindult már a kártalanítási folyamat, egyelőre az igények érkeznek be. Ezeket az ügyeket a Belügyminisztérium intézi, a kártérítéseket pedig a kincstár fizeti majd ki.