A jobbikosok is csak találgatják, mit jelent Szegedi cigánytábora

Vágólapra másolva!
Táborokba zárná és akár állampolgárságuktól is megfosztaná a cigány származású bűnözőket a Jobbik miskolci polgármesterjelöltje és a párt EP-képviselője. Az ötletet máshogy értelmezi a párt főpolgármester-jelöltje és a párt elnöke is, ráadásul a két miskolci jobbikos által említett, más európai országokban létező táborok nem börtönként működnek. Az állampolgárság megvonását pedig még az ügyben megszólaló más jobbikosok sem tartják elképzelhetőnek.
Vágólapra másolva!

A cigány származású bűnözők Miskolcról való kitiltását és táborokba zárását javasolta egy kedden nyilvánosságra hozott közleményében a Jobbik miskolci polgármester-jelöltje, Szegedi Márton, illetve a párt EP-képviselője, Szegedi Csanád, aki a Jobbik miskolci alapszervezetének tagja. A két politikus szerint a Jobbik miskolci alapszervezete azt javasolja "a cigánybűnözőket tiltsák ki Miskolc területéről és 21. századi nyugat európai mintára zárják táborokba, továbbá az Országgyűlésnek, a kormánynak javasolni fogja akár állampolgárságuk megvonását is".

Szegedi Csanád a szerinte elviselhetetlen miskolci közbiztonsági állapotokkal magyarázta javaslatukat az [origo]-nak. Az EP-képviselő azt állítja, az általa is javasolt táborok nem számítanak újdonságnak, ugyanis szerinte külföldön több országban léteznek ilyenek. Szegedi elismerte, hogy külföldön ezekre a helyekre elsősorban bevándorlókat telepítenek, akiket később visszatoloncolnak hazájukba, de szerinte Olaszországban arra is volt példa, hogy olasz állampolgárságú bűnelkövetőket zártak egy Róma melletti telepre.

"A fogvatartottak eltartása túl drága" - mondta Szegedi megismételve a Jobbik által már korábban felvetett ötletet. Szerinte önfenntartó börtönöket kellene létrehozni, hogy ne az adófizetők állják a rabok eltartásának költségeit. "Azokat akik nem akarnak dolgozni a börtönökben, ki lehetne telepíteni ezekbe a táborokba puritánabb körülmények közé" - mondta Szegedi, de hozzátette azt is, hogy utolsó lehetőségként, német mintára, akár szibériai bérbörtönökbe is ki lehetne telepíteni a "kezelhetetlen" magyar bűnözőket.

Az EP-képviselő szerint szólhatna egyszerűen bűnözőkről a javaslat, de ez értelmetlen lenne, ugyanis szerinte a súlyosabb bűncselekmények 99 százalékát cigányok követik el. Szegedi kijelentését statisztikák nem támasztják alá, mert a rendőrség nem vezet nyilvántartást az elkövetők származásáról. Szegedi az [origo]-nak azt mondta, ő ezt kifejezetten sajnálja, állítása szerint ő rendőrökkel folytatott személyes beszélgetésekből tájékozódott.

Vona biztos benne, Staudt szerint nem úgy gondolta

"A bűnözésnek nincsen színe" - mondta Staudt Gábor, a Jobbik budapesti főpolgármester-jelöltje az [origo]-nak. A politikus azt mondta, el tudja fogadni, hogy a miskolciaknak "elegük van a cigánybűnözésből", de ő "alapvetően" nem kezelné cigánykérdésként a bűnözést. Szerinte minden esetben objektív mércét kell alkalmazni, az embereket az egyéni teljesítményük, életvitelük alapján kell megítélni. "Ha az objektív mércén fennakadók között egy bizonyos etnikum aránya kirívóan magas, attól még nem kell rasszizmust kiáltani" - tette hozzá Staudt.

A jogász végzettségű Staudt főpolgármester-jelöltje azt is elmondta, hogy nem lát jogi lehetőséget Magyarországon arra, hogy egy embertől megvonhassák az állampolgárságát, de Szegedi Csanád szerint ezen az országgyűlés változtathatna. Staudt Gábor szerint ugyanakkor a sajtóban kiforgatták a miskolci jobbikosok javaslatát, ugyanis szerinte ezzel az erővel az általa is javasolt hajléktalanszállókat is lehetne táboroknak nevezni, hiszen ott is összegyűjtik az embereket.

Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója az [origo]-nak azt mondta, hogy "szimpátiapillantásokkal kísérik" Szegediék nyilatkozatát, de az ötletről a párt országos szervezete nem tárgyalt. Helyi felvetés, de a Jobbik alapvetően jónak tartja Szegedi Csanád és Szegedi Márton javaslatát - mondta az [origo]-nak Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője is.

Vona Gábor pártelnök ugyanakkor az MTV csütörtök reggeli műsorában azt mondta, biztos benne, hogy önfenntartó börtönökre gondolhatott Szegedi Márton, a Jobbik miskolci polgármesterjelöltje, mikor azt mondta, hogy a Jobbik táborokba záratná a többszörösen visszaeső, cigány származású bűnözőket. Vona azt mondta, hogy ez a Jobbik programja, a bűnözőket ne az adófizetők pénzéből tartsák el. Az állampolgárság esetleges megvonásáról Vona kijelentette, azt ő sem tartja kivitelezhetőnek.

Külföldön másmilyen

A Szegedi Csanád által példaként hozott amerikai börtönben, Tent Cityben puritán körülmények között tartják fogva az elítélteket. A tábort a körülmények miatt sokat támadták a jogvédők, és nem csak azért, mert a nyári hőségben a sátrakban gyakran 40 Celsius-fok fölé szökik a hőmérséklet. Kritikusai szerint már rég betiltották volna a tábort, ha hadifoglyokat tartanának ott, mert a lakókkal való bánásmód sérti a genfi egyezményt. A tábort létrehozó sheriff, John Arpaio indoklása szerint azért hozta létre a börtönt, mert nem akarta, hogy a túlzsúfoltság miatt akár egyetlen rabot is szabadon engedjenek.

A takarékosságra hivatkozva a sheriff betiltotta például börtöneiben a cigarettát, a pornóújságokat, a filmeket, de még a kávét, a sót és a borsot, sőt a meleg ebédet is. A rabok csak napi két alkalommal ehetnek, az egyes ételadagokat fejenként 30 centből kell kihozni. A sheriff a New Yorkernek tavaly azzal dicsekedett, hogy kevesebbet költ egy elítélt kosztjára, mint a rendőrségi kutyákéra. (Tent Cityről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.)

A jobbikos képviselők francia példákra is hivatkoztak, de a francia táborok nem hasonlítanak a Szegedi Csanád által vázolt táborokhoz. Ezek nem állami, hanem a lakók által létrehozott táborok. A romák kitoloncolását és telepeik felszámolását Nicolas Sarkozy francia elnök azután rendelte el, hogy a Loire-völgyben zavargások törtek ki, és az egyik táborban lakók megtámadták a rendőröket, mert agyonlőttek egy táborlakó fiút. Augusztus elején a francia bevándorlásügyi miniszter bejelentette, hogy megvonnák a honosított franciáktól az állampolgárságot, amennyiben olyan bűnt követnek el, amiért legalább öt év börtönbüntetésre ítélnék őket.

A Szegedi Csanád által említett olasz példa - amelyről egy olasz újságcikket is küldött - nem pontosan arról szól, amiről a két jobbikos képviselő beszélt. A Rómában 2009-ben létrehozott táborokba olyan embereket telepítettek, akik előtte nomád táborokban éltek, nem telepedtek le. Az ilyen táborokban szigorú napirend szerint élnek a lakók, de szabadon mozoghatnak, ha hozzájárulnak ahhoz, hogy regisztrálják őket. A korábban legalább 2 év börtönre ítélt embereket pedig nem fogadják az ilyen táborokban.

A Szegedi Csanád által említett német példa egy szociális program, amelynek lényege, hogy rossz magaviseletű, de nem bűnelkövető fiatalkorúakat nevelő céllal külföldre küldenek. A program keretében Szibériába, Görögországba és Kirgizisztánba küldött fiatalokat a német állam, de nem végleg, hanem 9 hónapra. A fiatalokat ott nem zárták börtönbe, iskolába jártak, szabadon mozoghattak. Gondoskodniuk kellett saját ellátásukról, viszont a német állam fizet ezért a befogadó országnak. A program harmadannyi pénzbe került, mintha egy német intézetbe zárták volna őket.