Intelmekkel búcsúzott Demszky

Vágólapra másolva!
Legszívesebben a konszenzusos döntésekre, legkevésbé szívesen pedig a személyeskedő vitákra emlékszik húszéves főpolgármesteri múltjából Demszky Gábor, aki októberben nem indul a főpolgármesteri posztért. Demszky csütörtökön elmondott búcsúbeszédében négy intelemmel látta el a leendő városvezetést: figyelmeztette őket a pénzügyi önállóság fontosságára, a 4-es metróra, a hajléktalanokra, a sokszínű kultúra megóvására is.
Vágólapra másolva!

Majdnem egy teljes évet töltöttem a pulpitoson - mondta Demszky Gábor budapesti főpolgármester búcsúbeszéde elején a fővárosi közgyűlés csütörtöki ülésén. Demszky húsz éve főpolgármester, de az októberi önkormányzati választáson már nem indul. Búcsúbeszéde elején Demszky bókolt az egyik képviselőnőnek, az SZDSZ-frakciót vezető Szolnoki Andreának, akivel mindvégig együtt dolgozott. (Demszkyn kívül Szolnoki az egyetlen, aki húsz éve a közgyűlés tagja.)

Demszky azt mondta, a 38 nap múlva véget érő ciklusban a fővárosi közgyűlés 2232 napirendet tárgyalt meg, 8641 határozatot és 343 rendeletet hozott. "Határozataink kétharmadát konszenzussal hoztuk meg" - jelentette ki Demszky és hozzátette: számára ezek a konszenzusos döntések a legkellemesebb emlékek, a legkellemetlenebbek pedig a "tartalmatlan, személyeskedő viták".

A távozó főpolgármester szerint "feszes, de egyensúlyban lévő költségvetési helyzetben" fogja átadni a várost az új vezetésnek, a hitelállomány az elmúlt három évben lényegében nem változott, és 40 milliárd forint értékű szabadon felhasználható hitelkeret áll majd az új városvezetők rendelkezésre, akik így folytatni tudják az elkezdett beruházásokat.

Demszky azt mondta: négy dolgot szeretne üzenni az új vezetésnek. Az első, hogy tartsa meg azt a városgazdálkodási modellt, amely a működési eredményekből való fejlesztésre épít, és próbáljanak minél nagyobb pénzügyi önállóságot kiharcolni Budapestnek. Demszky második üzenete az volt, hogy a 4-es metrót szerinte nem csak befejezni kell, hanem tovább is kell építeni. Harmadikként azt mondta, hogy az új vezetés őrizze meg a város kulturális autonómiáját, sokszínűségét, és ehhez nem is kell tenni semmit, csak nem szabad beleszólni a kulturális ügyekbe. Demszky negyedik, utolsó intése az volt, hogy a vezetők "legyenek szolidárisak a legszegényebbekkel", a hajléktalanokkal. (Demszky főpolgármesterként maga nem volt minden helyzetben megértő a hajléktalanokkal, ezekről az esetekről korábbi cikkeinkben, itt és itt olvashat.)



Mielőtt megköszönte volna "mindenki munkáját" és sikeres kampányt kívánt volna az érintetteknek, Demszky azzal búcsúzott: "A történelemben nincs happy end, csak euforikus, boldog kezdetek vannak. (...) Bízzuk az értékelést az utókorra."

A fővárosi Fidesz-frakció tagjai nem tapsolták meg Demszky búcsúbeszédét helyszínen tartózkodó tudósítónk szerint, aki azt mondta: Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője és a párt főpolgármester-jelöltje, Demszky várható utódja már a beszéd kezdete előtt egy órával távozott a közgyűlés üléséről.

A főpolgármester beszédére reagáltak a frakciók vezetői is, a legtöbben jó egészséget, és nyugalmat kívántak Demszkynek. Hock Zoltán MDF-es politikus pedig azt kívánta, jöjjön el az az idő, amikor reálisan ítélik majd meg a főpolgármester húszéves tevékenységét. György István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azt mondta, ilyen "emelkedett pillanatban" nem illik kritizálni azt, ahogyan Demszky a saját tevékenységét értékelte, ezért csak annyit jegyzett meg, hogy a főpolgármester politikai tevékenysége "nehezen lesz utánozható", valemint gratulált az ötszöri újraválasztásához. Demszky minden politikus beszéde után meghajolt, és kezet fogott velük.