Futrinkákat veszélyeztetne az Audi gyárának bővítése

Vágólapra másolva!
Több védett fajnak otthont adó, természetvédelmi terület az a telek, ahol a győri Audi-gyár terjeszkedne - írja a Népszabadság. A lap azt állítja, hogy a kormány titkolózva bonyolítja a telek átminősítését, és kihagyta a civil szervezeteket és a helyi lakosságot a bővítés engedélyezéséből.
Vágólapra másolva!

Természetvédelmi terület az a győri telek, ahol a tervek szerint bővítésre készülő győri Audi gyár terjeszkedne, ezért ott még egy házat sem lehetne építeni - írja a Népszabadság. A kiszemelt telek, a gyár mellett található volt győrszentiváni lőtér kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, amely része a Natura 2000 hálózatnak, az Országos Területrendezési Terv szerint az országos ökológiai hálózat magterülete, vagyis nem beépíthető.

Ezért ahhoz, hogy itt gyár épülhessen, meg kellene változtatni a hatályos rendezési tervet, a telket belterületbe kellene vonni, illetve fel kellene oldani a természetvédelmi besorolását. Az illetékes Fertő-Hansági Nemzeti Park (NP) szerint viszont a terület beépítésével az itteni természeti értékek és élőhelyek nagy része megsemmisülne, "így az ott található természeti értékek helyreállíthatatlanul károsodnak".

Mivel a Natura 2000 hálózat részét képezi a telek, szükség van az Európai Bizottság állásfoglalására. A Népszabadság információi szerint a kormány titokban bonyolítja az engedélyezési folyamatot: a terület átminősítésének dokumentációját egy hete küldték ki Brüsszelbe, ezt a Soproni Egyetem készítette, és a Fertő-Hanság Nemzeti Park véleményezte, de a civil szervezetek vagy a helyi lakosság képviselői nem tekinthettek bele.

A lap szerint nem vizsgálták, hogy megvalósulható-e a beruházás a védett természeti értékek sérelme nélkül, illetve nem tisztázott, hogy a cég mit tenne annak érdekében, hogy a lehető legkevésbé károsodjanak a védett növények. A területen három veszélyeztetett faj - homoki nőszirom, homoki futrinka, magyar futrinka - él, illetve maga a sztyeppei tölgyes és homoki gyep mint élőhely és társulás is védett értékek.

Végső soron az Európai Bizottság dönt majd arról, hogy a terület kivonható-e a Natura 2000-es hálózatból, elsősorban a beruházás munkahelyteremtő képessége alapján. A lap szerint a Brüsszelbe kiküldött dokumentációban 7-8 ezer (áttételesen akár 14 ezer) munkahely szerepel, ami háromszorosan meghaladja a kecskeméti Mercedes-gyár munkahelyteremtő képességét. A lap meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva azt írja: kicsi az esélye, hogy a bizottság nemet mond, a folyamat viszont megakadhat, mert a kormány, illetve a hatóságok már eddig is több magyar és uniós előírást figyelmen kívül hagytak.

A lap emlékeztet arra, hogy a cég győri telephelyét egyszer már bővítették egy olyan területen, amely akkor csak "védelemre tervezett" státuszú volt. Az Audi ekkor végigjárta a törvényes utat, az állam végül nem nyilvánította védetté a telket, ezért cserébe a cég fizette az építkezés miatt veszélyeztetett növények áttelepítését.