Hűtlen kezeléssel és sikkasztással vádolják a monoki polgármestert

Vágólapra másolva!
Több vagyon elleni bűncselekménnyel - így sikkasztással és hűtlen kezeléssel - is megvádolták a monoki polgármestert, Szepessy Zsoltot. Az ügyészség már két hete vádat emelt a városvezető ellen, aki a nyomozás szerint hamis számlákat nyújtott be olyan munkákról, amelyre pályázaton nyertek támogatást.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt a Miskolci Városi Ügyészség Monok polgármestere, Szepessy Zsolt és társa ellen jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntett és más bűncselekmények miatt. A vádat két hete nyújtották be a Miskolci Városi Bírósághoz. Ujjné Grajz Erzsébet városi vezető-helyettes ügyész pénteken elmondta: a nyomozás során megállapították, hogy Monok önkormányzata négy évvel ezelőtt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területfejlesztési Tanácstól pályázatokon nyert el vissza nem térítendő támogatásokat, többek között a 2006. tavaszi esőzések miatti pincebeszakadások helyreállítására, valamint útfelújításra.

Az ügyészség szerint a rekonstrukciós munkálatokra elnyert csaknem 3,5 millió forint támogatás elszámolása során a polgármester valótlan tartalmú számlát nyújtott be a megyei területfejlesztési tanácshoz, és a vagyonkezelési kötelezettségét megszegve döntött további 4 millió forint kifizetéséről. A rekonstrukciós munkálatokkal kapcsolatosan az is kiderült, hogy azt nem a számlát kiállító cég végezte el, és nem azzal a műszaki tartalommal, ahogy az eredeti pályázatban szerepelt.

A vád szerint ezért a polgármester eljárása alapján jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével és jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolható.

Az ügyész arra is kitért, hogy Monok önkormányzata 2006-ban útfelújítási munkálatok végzésére 7 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatást nyert el a területfejlesztési tanácstól. Az útfelújítási munkákat a Strabag Zrt. végezte el. Az elvégzett munkákról Monok polgármesteri hivatala és a kivitelező teljesítési igazolást, majd a kivitelező számlát állított ki. Szepessy Zsolt polgármester az elnyert támogatás összegét lehívta, ez meg is érkezett az önkormányzat számlájára, ennek ellenére nem egyenlítették ki a Strabag Zrt. követelését.

Az önkormányzat a támogatási összeget más célra fordította és a vállalat követelését csak egy - 2008. december 31. napjáig érvényes - részletfizetéses eljárás keretében, más forrásból fizette ki. Ez a cselekmény a vád szerint jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettének felel meg - mondta Ujjné Grajz Erzsébet.

Szepessy Zsolt akkor vált országosan ismertté, amikor kezdeményezésére Monokon közmunka végzéséhez kötötték a segélyek kifizetését. Később szintén a javaslatára bevezették az úgynevezett szociális kártyát, amellyel a segélyezettek a támogatásból csak élelmiszert és vegyi árut vásárolhattak. Szepessy nyíltan támogatta azt az idős gazdát is, aki árammal védte kertjét, és egy tolvaj ezért az életét vesztette. A saját maga által alapított Összefogás Párt jelöltjeként indult az országgyűlési választásokon is a Borsod megyei 11. választókerületben, végül a negyedik helyen végzett.