Bátrabb diplomáciát szeretne Orbán Viktor

Vágólapra másolva!
Az eddiginél bátrabb, támadóbb külpolitikát szeretne Orbán Viktor, aki Magyarország nagykövetei előtt beszélt erről hétfőn. Orbán szerint új világrend alakul, a Nyugat veszíteni fog gazdasági súlyából.
Vágólapra másolva!

A kormány célja nem a válságkezelés, hanem a gazdasági növekedés, a nemzeti össztermék és a foglalkoztatottság növelése - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a külképviselet-vezetői értekezleten. A nagyköveteknek a kormányfő arról is beszélt, hogy olyan új világrend alakul, amelyben bizonyos képességek felértékelődnek, ezért mindenekelőtt gyorsaságot, reagálóképességet és intelligenciát vár a diplomatáktól.

Orbán szerint a válság valójában egy új világrend létrejöttének - Magyarország és Európa számára kedvezőtlen - gazdasági kísérőjelensége. Mint mondta, a következő időszakban a Nyugat gazdasági súlya egyre csekélyebb lesz, ezért Magyarországnak arra kell törekednie, hogy ebben a környezetben is növelje gazdasági szerepét.

A nagyköveteknek a kormányfő arról is beszélt: az eddiginél bátrabb, támadóbb, kezdeményezőbb jellegű külpolitikát vár, és ennek a szemléletnek kell érvényesülnie a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokon is. Mint mondta, Magyarországnak érdeke volt a valutaalappal kötött megállapodás, de az egy kölcsönszerződés volt, nem gazdaságpolitikai együttműködés, mint amilyet az Európai Unióval kell kötnünk.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, Magyarország visszanyerte a hangját, szerinte olyan dolgok történtek idén az országban, amelyekre az egész világ felfigyelt. 2010 különleges év a magyaroknak, mert Európában is ritkának számító nemzeti egység jött létre - jelentette ki Orbán. A kormányfő szerint a következő évekre a magyar politikai élet mozdíthatatlanul stabilnak tűnik. Saját kormányát centristának nevezte, amelyen kívül van egy radikális baloldali és egy szintén radikális jobboldali ellenzék, így Orbán szerint a rendszer stabilitása adott.

Orbán szerint a kormány megalakulása óta eltelt három hónap után kijelenthető, hogy sikerült helyreállítani Magyarországon a jogállamiságot, hiszen a parlament megválasztotta a hiányzó alkotmánybírákat, az Állami Számvevőszék elnökét és alelnökét, helyreállították a gazdasági adatok megbízhatóságát és a jogrendet az utcán. Azt is az eredmények közt említette, hogy a médiahatóság élén, hosszú idő után újra van vezető.