Népszabadság: Boross növelné a miniszterelnök hatalmát

Vágólapra másolva!
Boross Péter, az alkotmányozó testület tagja szerint a kormányfőnek kellene kineveznie a Legfelsőbb Bíróság elnökét és a legfőbb ügyészt is - olvasható a Népszabadság keddi számában. Boross azt mondta, erősítené a miniszterelnök akcióképességet.
Vágólapra másolva!

Az új Alkotmányban a kormányfőnek kellene kineveznie a Legfelsőbb Bíróság elnökét, az ombudsmanokat, a legfőbb ügyészt és bizonyos katonai vezetőkét - mondta a Népszabadság keddi számában Boross Péter, az alkotmányozó testület tagja.

A volt MDF-es politikus szerint a Legfelsőbb Bíróság elnökét amiatt kellene a kormányfőnek kineveznie az államfő helyett, mert Sólyom László volt köztárasági elnök jelöltjét, Baka Andrást a képviselők csak a sokadik fordulóban választották meg legfőbb bírónak. "Indokolt tehát a kinevezési jog áthelyezése a miniszterelnökhöz" - mondta a Népszabadság újságírójának.

Boross Péter a Népszabadságnak azt mondta, sürgeti az ügyészség kormány alá rendelését is, mert "a legfőbb ügyész úgyszólván már önálló hatalmi ág". Boross szerint bizonyos területeken törvények helyett miniszterelnöki és kormányrendeletekkel kellene szabályozni, a kormány, illetve a miniszterelnök akcióképességének erősítése érdekében.

Orbán Viktor a kormányprogram május 25-i bemutatásakor jelentette be, hogy a kormány új alkotmányt akar beterjeszteni a parlament elé még ebben a ciklusban. A bejelentést követően, a miniszterelnök kezdeményezésére létrejött egy, az alkotmány koncepcióján dolgozó bizottság, amelynek Boross Péter egykori miniszterelnök, Pálinkás József MTA-elnök, Szájer József és Schöpflin György fideszes EP-képviselő, Stumpf István korábbi kancelláriaminiszter és Pozsgay Imre egykori állampárti politikus a tagja.