Perre készülnek a Wizz Air gépéről leszállított utasok

Vágólapra másolva!
Pert fontolgat a Wizz Air légitársaság ellen az a négy utas, akiket gyanús viselkedésükre hivatkozva szállítottak le a vasárnap délután Eindhovenbe tartó járatról. Az utasok az [origo]-nak azt mondták, úgy érzik, ok nélkül kerültek számukra megalázó helyzetbe. A légitársaság és a repülőtéri rendőrség szerint minden szabályosan zajlott, azt a jelenleg is tartó vizsgálat dönti majd el, hogy hibázott-e valaki az utasok leszállításánál.
Vágólapra másolva!

"Kommandósok kísértek minket a repülőről a váróba, és amikor a fal mellé állítva egymásra néztünk, az egyikünk annyit mondott: 'Ez rasszizmus, uraim'" - emlékezett a vasárnap délutáni reptéri incidensére Mohi, a Wizz Air vasárnapi eindhoveni járatáról leszállított egyik utas (a férfi csak becenevének közléséhez járult hozzá). A gépről, amelyet a rendőrség szerint "légi közlekedés védelmét veszélyeztető" körülmény miatt tartóztattak fel vasárnap közvetlenül felszállás előtt, összesen négy gyanúsnak ítélt utast vezettek el a rendőrök: egy kuvaiti születésű, magyar állampolgárságú palesztint, egy a Semmelweis-egyetemen diplomázott iráni fogorvost, egy évtizedek óta Hollandiában élő török textilgyár-tulajdonost és egy holland cég magyar tolmácsát. A négy utas közül az eset után három nyilatkozott az [origo]-nak: szerintük az egyetlen közös dolog az volt bennük, hogy barnább a bőrük az európai átlagnál, és ezért valaki kényelmetlenül érezte magát miattuk a gépen.

A négy utast az után vezették el a repülőről, hogy a gép kapitánya "a rendelkezésére álló információk alapján úgy döntött, kéri az utasok biztonsági ellenőrzését" - mondta az [origo]-nak Dankovics Attila, a Wizz Air kommunikációs igazgatója. Dankovics korábban azt mondta, hogy az utasok és a gép személyzete is gyanúsnak találta az utasok viselkedését, beszélgetésük tartalmát, de azt nem fejtette ki, hogy pontosan miért (erről itt olvashat részletesen). A gépről leszállított utasok azonban az [origo]-nak azt állították, hogy nem is ismerték egymást, a gép különböző pontjain ültek, és csak a mellettük ülő ismeretlenekkel beszélgettek semleges témákról.

A lila pulóveres holland

"Egy holland férfi és a felesége volt pánikban, azt gondolták, hogy valakinél fegyver vagy bomba van" - mondta Kaveh Sahebkar Moghabam, az iráni fogorvos, aki új állása miatt utazott Eindhovenbe. A férfi szerint a nő sírva fakadt a gépen, majd a férje - aki a leszállított utasok szerint régebben egy biztonsági cég alkalmazottja volt - végigment a személyzet tagjaival a gépen, és rámutatott a szerinte gyanús emberekre.

"Minden nagyon csendben történt" - mondta Mohi, a palesztin származású magyar informatikus, aki épp mobiltelefonokról beszélgetett a mellette ülő holland fiúval, amikor a lila pulóveres holland a vállára tette a kezét. A következő pillanatban rendőr kérte el az útlevelét, majd közölte vele, hogy a csomagjaival együtt azonnal le kell szállnia a gépről. Ugyanez történt a többiekkel is - mondták.

A négy utas többet nem is látta az őket kinéző hollandokat, csak 7 órával később, az ügyük tisztázása után tudták meg az őket kihallgató rendőröktől, hogy a holland házaspár gyanúja miatt kellett elhagyniuk a gépet. Hogy mi volt a gyanús rajtuk, azt senki nem mondta meg nekik.

Magyarázatot követeltek

Az [origo]-nak nyilatkozó utasok szerint a rendőrök gyakorlatilag egész éjjel váratták őket anélkül, hogy bárki megmondta volna nekik, miért kellett leszállniuk a gépükről. Mohi szerint többször követeltek magyarázatot állampolgári jogaikra hivatkozva, de senki nem állt szóba velük, az őket őrző - egyébként barátságos és segítőkész - rendőrök és kommandósok csak azt hajtogatták, hogy nyugodjanak meg. Szerettek volna beszélni a repülőgép kapitányával, de erre állításuk szerint nem volt lehetőségük.

Mohi azt mondta, megalázónak érezte egy órán át állni a gép mellett, rendőrök gyűrűjében, miközben a repülőgép többi utasa ujjal mutogatott rájuk. Később a reptér épületében is egy olyan folyosón ültették le őket rendőrsorfal mögött, amelyen az érkező járatok utasai méterekre haladtak el tőlük. Az utasok szerint a kommandósok azt mondák nekik, hogy ők se nagyon tudják, mi a teendő, mert ilyen szintű riasztás még nem volt a reptéren. A leszállított utasok szerint ezt alátámasztja, hogy hiába érkeztek ki tűzszerészek a repülőhöz, csak a fennmaradt utasokat és csomagokat vizsgálták át, a gyanúsnak talált utasokat senki nem ellenőrizte.

"Nem motoztak meg minket, nem néztek bele a csomagjainkba, ha lett volna benne valami veszélyes, haza is sétálhattunk volna vele" - mondta Mészáros András, aki szerint különösen furcsa, hogy így, minden ellenőrzés nélkül egy órán át álldogáltak közvetlenül a repülőgép mellett. Horváth Katalin Fanni, a Reptéri Rendőr Igazgatóság szóvivője szerint ugyanakkor "a visszatartott utasok és poggyászaik a repülőtér elkülönített ellenőrző pontján rendőri felügyelet mellett újbóli biztonsági átvizsgáláson estek át". A rendőrség azt is közölte, hogy szerintük a Ferihegyi repülőtéren évente több esetben fordul elő hasonló intézkedés, a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság minden esetben a repülőtér védelmi tervének megfelelően jár el, együttműködve a többi társhatóságokkal.

Perre készülnek

Mohi és Mészáros András az [origo]-nak azt mondta, hogy végül éjfél után hagyhatták el a repülőteret, noha az őket őrző kommandósok már este 8 körül magukra hagyták őket azzal, hogy kiderült, ártatlanok. Az útlevelüket viszont nem kapták vissza, ezért várniuk kellett. Este 9-kor azt mondták nekik, hogy a gép kapitánya úgy döntött, nélkülük megy el, és még 11-ig vártak az őket kihallgató nyomozókra - mondták. Dankovics Attila, a Wizz Air kommunikációs igazgatója erről az [origo]-nak azt mondta, hogy nem tudja, pontosan hogyan zajlott az eset, de ilyen szituációban a kapitány joga és felelőssége eldönteni, hogy kit fogad el a járaton és kit hagy hátra.

Forrás: Aradi László [origo]
Ennyi magyarázatot kaptak az utasok

Az éjfélig húzódó kihallgatás után az iráni fogorvos és a török üzletember a reptéri székeken töltötte az éjszakát, és egy reggeli járattal távozott, a két magyar állampolgár pedig Budapesten maradt, és egy kedd reggeli géppel utazott Eindhovenbe. Az [origo]-nak azt mondták, hogy a repülőjegyük átfoglalását a rendőrség intézte el, a légitársaság erre a kérdésükre annyit reagált, hogy az ügyfélszolgálaton közölték velük: interneten írjanak panaszt, amire 30 napon belül válaszolnak majd.

A négy visszatartott utas még a reptéren megállapodott, hogy ügyvédet fogad, mert úgy érzik, hogy emberi jogaikat sértették meg az eljárással. A leszállított utasok úgy érzik, azért nézte ki őket a holland pár a repülőn, mert mindegyiküknek sötétebb túnusú a bőre. Az utasok által megfogalmazott állításokra a Wizz Air kommunikációs igazgatója közölte, nem szeretné kommentálni, hogy ki milyen lépést tett a repülőgépen, mivel az csak "interpretációkra adna okot". Dankovics szerint a kapitány a rendelkezésre álló információk alapján helyesen döntött, amikor biztonsági ellenőrzést kért, és visszautasította az utasok vádját, miszerint ebben rasszista szempontok is szerepet játszhattak. Hozzátette: ha a nyomozás lezárul az ügyben, és kiderül, hogy tévedés volt az egész, elnézést fogunk kérni, ha pedig az utasok jogi lépést fontolgatnak, annak a társaság "áll elébe".

Az [origo] megkereste a repülőtéri rendőrséget is, hogy megtudjuk, mi alapján választották ki a visszatartott utasokat, de a rendőrség szóvivője közölte: a repülőgép kapitánya kérte a védelmi intézkedést. "A gép kapitányának a döntését egyetlen utas sem bírálhatja felül" - írták, hozzátéve, hogy "a hatóság a [kapitány] bejelentés[é]ben megfogalmazott információk alapján mérlegeli azt, kik jelenthetnek veszélyt". Az utasok további állításait a rendőrség a nyomozás érdekeire való tekintettel nem kívánta kommentálni.