Kisebb földrengések voltak Érd és Diósd térségében

Vágólapra másolva!
Kétszer is megmozdult a föld szerda hajnalban és reggel Érd és Diósd térségében. A kisebb földrengéseket többen érezték, de károkról nem érkezett jelentés.
Vágólapra másolva!

Két kisebb földrengés volt szerda hajnalban és reggel Pest megyében Érd, Diósd térségében - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Geodéziai és Geofizika Kutatóintézete. Hajnali negyed kettőkor és reggel nem sokkal negyed hét után történt a két földrengés, amelyeknek magnitúdója a Richter skálán 1,8-2,0 körüli volt - olvasható az intézet közleményében, amely szerint a rengést többen érezték, de károkról nem érkezet bejelentés. Az ott lakók hangos morajlást és remegést tapasztaltak - mondta a Független Hírügynökségnek Kiszely Márta, az MTA szeizmológusa.

A közlemény szerint Magyarország területén évente 100-120 kisebb - 2,5 erősségűnél alacsonyabb - földrengést regisztrálnak az érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével, amelyek nagy része nem éri el az érezhetőség határát. A rengések gyakorisága alapján, az ország területén évente négy-öt 2,5-3,0 magnitúdójú, az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okozó földrengésre kell számítani. Jelentősebb károkat okozó rengés 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5,5-6,0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban fordul elő - közölte az intézet.

Legutóbb a Vas megyei Körmend közelében volt 3,0 magnitúdójú földrengés augusztus 27-én. Miskolc környékén több érezhető földmozgás is volt az elmúlt hónap második felében, ezen kívül Zalalövőnél és a Baranya megyei Sellyénél is volt a közelmúltban földrengés.