Kinyittatná a zárt önkormányzati üléseket az LMP

Vágólapra másolva!
Korlátozná a zárt önkormányzati testületi ülések elrendelésének lehetőségét az LMP törvényjavaslata, amely szerint a jövőben nem lehetne például gazdasági érdekre hivatkozva kizárni a nyilvánosságot az ülésekről. A párt azt is szeretné elérni, hogy a mainál könnyebben lehessen helyi népszavazásokat kezdeményezni.
Vágólapra másolva!

Az előterjesztők szándéka szerint a "társadalmi részvételt erősítő" módosításokat nyújtott be az önkormányzati törvényhez Schiffer András LMP-frakcióvezető és két párttársa. A képviselők törölnék a törvényből azt a rendelkezést, amely szerint a helyi képviselő-testületeknek zárt ülésen kell dönteniük személyi kérdésekben, például önkormányzati cégek és intézmények vezetőinek kinevezéséről vagy felmentéséről. A frakcióvezető törölné azt a rendelkezést is, hogy a testületek zárt ülést rendelhetnek el, ha az önkormányzat vagyonáról van szó, pályázatokat tárgyalnak, vagy ha "a nyilvános tárgyalás üzleti érdeket sértene".

Az indoklás szerint a jelenlegi törvény túlságosan széles körben teszi lehetővé vagy éppen kötelezővé a zárt üléseket, ami az LMP képviselői szerint ellentétes az információszabadság követelményével. "Nem megengedhető, hogy az üzleti érdekekre hivatkozva a közvagyonról döntő képviselőtestületi ülés zárt legyen" - írja a frakcióvezető, akinek javaslata csak olyan esetekben engedné meg a nyilvánosság kizárását, amikor azt a személyiségi jogok védelme megköveteli, például ha egy szociális juttatás odaítéléséről kell dönteni.

Az LMP javaslata jelentősen megkönnyítené a helyi népszavazások kiírását, illetve enyhítene az eredményesség feltételein. A jelenlegi törvény szerint ugyanis egy helyi népszavazás kiírásához - a helyi rendelettől függően - a választók legkevesebb 10, legfeljebb 25 százalékának aláírását kell összegyűjteni, szemben egy országos népszavazással, amelyhez elég 200 ezer aláírás, ami az összes választásra jogosult mindössze 2,5 százaléka. Schifferék javaslata egységesen 2 százalékra csökkentené ezt az arányt, de a legkisebb településeken is kellene legalább 20 aláírás.

A jelenlegi törvény más érvényességi küszöböt szab meg országos és helyi népszavazások esetén: országosan elég, ha az összes választópolgár egynegyede (körülbelül kétmillió ember) egységesen szavaz egy kérdésre, addig helyi népszavazás esetében az a feltétel, hogy a választók fele elmenjen szavazni (ezért gyakori, hogy eredménytelenül zárulnak helyi népszavazások). Az LMP javaslata szerint a helyi népszavazásokra is az országos referendumok érvényességi feltételeit kellene alkalmazni.