Nulladik osztályba küldenék a hátrányos helyzetű gyerekeket

Vágólapra másolva!
Külön felzárkóztató osztályokat hotzna létre a hátrányos helyzetű gyerekeknek a kormány, és csak a felzárkóztatás után engednék őket első osztályba. A közoktatási szakállamtitkár szerint az oktatásban szükség lehet átmeneti szegregációra.
Vágólapra másolva!

Nulladik évfolyamokat, vagyis az általános iskolára felkészítő osztályokat hozna létre a kormány a hátrányos helyzetű, vagy az alapvető ismeretek hiányával küzdő hatéveseknek - mondta a Magyar Nemzetnek Gloviczki Zoltán, közoktatási helyettes államtitkár. Szerinte szigorítani kell az iskolaérettségi vizsgálatokon is, hogy ne csak a teljesen alkalmatlanokat szűrjék ki, hanem azokat is, akik egy-egy területen felzárkóztatásra szorulnak.

A helyettes államtitkár szerint a súlyos viselkedésproblémákkal, vagy alapvető ismeretek hiányával küzdő gyerekek eleve hátrányokkal kerülnek az iskolába, ahol képtelenek felzárkózni. Ezért csak a sikeres felzárkóztatás után kerülhetnének be az első osztályba. ""Társadalmi szinten a szegregálás negatív dolog, az oktatásban azonban átmeneti jellegű elkülönítés bizonyos esetekben szükséges lehet" - mondta a lapnak Gloviczki.