Hazatért Afganisztánból a két hete megtámadott katonai csoport

Vágólapra másolva!
Hazaérkezett Afganisztánból az újjáépítési csoport nyolcadik váltása. Ennek a csoportnak voltak tagjai azok a katonák is, akiket másfél hete tálib ellenállók támadtak meg egy katonát megölve hármat pedig megsebesítve. A következő váltás a romló biztonsági helyzet ellenére is folytatja a munkát, októberben pedig újabb katonák érkeznek majd a térségbe.
Vágólapra másolva!

Már Magyarországon vannak azok a katonák, akik március óta teljesítettek szolgálatot Afganisztánban, a baglani tartományi újjáépítési csoport nyolcadik váltásaként. A Honvédelmi Minisztérium pénteki közleménye szerint az újjáépítési csoport kilencedik váltása a korábbihoz képest romló biztonsági körülmények között, de fokozott biztonsági intézkedések mellett folytatja a közintézményi hálózat és a közellátás javítását szolgáló munkát. Októbertől további katonák utaznak a térségbe hat hónapra, akik az afganisztáni fővárosi reptér irányításában vesznek majd részt.

A pénteken hazatért váltásnak voltak a tagjai azok a magyar katonák is, akiket másfél hete támadás ért. Magyar idő szerint hajnalban tartottak Mazar-e Sariff-ba, amikor az egyik páncélozott autó mellett házi készítésű bomba robbant, majd páncéltörő gránáttal és kézifegyverekkel támadtak több irányból a tálib ellenállók. Hősi halált halt Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy, Kolozsvári György zászlós pedig életveszélyesen megsérült. A magyar katonát azóta már a fővárosi Honvédkórházban ápolják. Orvosai folyamatosan küzdenek a 37 éves, kétgyermekes édesapa életért, ám a legmagasabb szintű ellátás ellenére is közvetlen életveszélyben van. Életfunkcióit csak a legkorszerűbb intenzív terápiás kezeléssel, gépi támogatással tudják fenntartani. Ugyancsak a támadásban kapott súlyos sebeket a már itthon gyógyuló Dani Fruzsina főhadnagy és a szolgálatát Poli Humri-ban felgyógyulását követően továbbra is vállaló parancsnok.