Varga Mihály szerint hatvan problémát talált a tényfeltáró bizottság

Vágólapra másolva!
A gazdasági tényfeltáró bizottság mintegy hatvan olyan tételre bukkantak az előző kormány idejéből, amely a költségvetést terheli - mondta Varga Mihály államtitkár, a gazdasági tényfeltáró bizottság vezetője a Hír Tv műsorában. Találtak például előnytelen autó-lízingszerződéseket, és problémás volt az afganisztáni csapaterősítés költségvetési háttere is - állította.
Vágólapra másolva!

Körülbelül hatvan, a költségvetést terhelő tétel került elő "nem várt meglepetésként" az előző kormányzat időszakából a miniszterelnök tárcalátogatásai során - erről Varga Mihály, a gazdasági tényfeltáró bizottság vezetője beszélt vasárnap a Hír Tv Kontraszt című műsorában. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár reméli, hogy büntetőjogi következménye is lesz a tényfeltárásnak.

A politikus szerint erre az egyik példa, hogy Bajnai Gordon még kormányfőként Washingtonban úgy ajánlotta fel, hogy további csapatokat küld Magyarország Afganisztánba, hogy az ígéret költségvetési tétele nem volt megtervezve, sőt a Honvédelmi Minisztérium vezetésével sem egyeztettek. Emellett több minisztériumnál is olyan autóbeszerzések történtek, amelyek "rendkívül előnytelen" lízingszerződéseket tartalmaznak - mondta. Hasonló volt szerinte az egyházi iskolák finanszírozásának ügye.

Varga azt mondta, bízik abban, hogy ha mindezt listázni tudják, jövő hét végére elkészülhet az általa vezetett bizottság írásos anyaga. Hozzátette, reméli, hogy büntetőjogi következménye is lesz a tényfeltárásnak.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden közölte, hogy befejezte a gazdasági folyamatok értékelését a gazdasági tényfeltáró bizottság, de a miniszterelnök tárcalátogatás-sorozatán "számos gyanús ügy" került elő, amelyek elemzése még folyamatban van.