Kiakadt a Fidesz és a Jobbik az egykori főkapitány távolmaradásán

Vágólapra másolva!
A Fidesz és a Jobbik is felháborodással reagált arra, hogy Bene László egykori országos rendőrfőkapitány nem ment el a 2006 őszi eseményeket vizsgáló parlamenti bizottság ülésére. A testület jobbikos alelnöke arra szólította "a magyar nemzet bátor tagjait", hogy állítsák elő Benét.
Vágólapra másolva!

Bene László korábbi országos rendőrfőkapitány nem ment el az emberi jogi bizottság 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottságának hétfői ülésére. Gulyás Gergely, az albizottság fideszes elnöke szerint Bene ezzel jogsértést követett el, és a parlamentáris demokrácia alapértékeit sértette meg azzal, hogy nem jelent meg a testület ülésén, habár arra időben megküldték neki a meghívót. Azt mondta, reméli, hogy csak adminisztratív tévedésről van szó, és jelezte, újra meghívják a korábbi országos rendőrfőkapitányt.

Gaudi-Nagy Tamás, az albizottság jobbikos alelnöke cinikusságnak és gátlástalanságnak nevezte Bene távolmaradását. Kezdeményezte, hogy a testület határozott hangú közleményt adjon ki és ítélje el a történteket, ahogyan Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő távolmaradását is. Gaudi-Nagy közölte, hatósági előállításra nincs lehetőség, de arra kéri "a magyar nemzet bátor tagjait", hogy állítsák elő Bene Lászlót. A hírügynökségi beszámolóból nem derül ki, hogy pontosan kikre gondolt.

Az albizottság hétfői ülésén ezek után szünetet rendeltek el, de a napirenden szerepel még többek között fővárosi ügyészségi vezetők meghallgatása. A testület pénteken hallgatta meg Gergényi Pétert, aki 2006 őszén Budapest rendőrfőkapitánya volt. Ő akkor védelmébe vette a túlkapásokat is elkövető rendőröket, a tévéostromról pedig azt mondta, nem látott oda mindenhova (részletek a meghallgatásáról ebben a cikkben).

Az emberi jogi bizottság "a 2002 és 2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló" albizottsága május 20-án jött létre. Az ellenzék három pártja közül kettő részt vesz az albizottság munkájában, Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) a testület egyik alelnöke, továbbá Morvai Krisztina, a párt Európa Parlamenti képviselője is rendszeresen részt vesz az albizottság ülésein.

Az LMP is delegált képviselőt a testületbe, ugyanakkor az MSZP bojkottálja az albizottság munkáját, nem küldött képviselőt, mert bár házszabályszerűen alakult meg, álláspontjuk szerint politikailag illegitim a testület.