Igazat mondott-e kormányértékelő beszédében Orbán Viktor?

Vágólapra másolva!
Az államadósság törlesztésének adatait pontosan idézte a kormány első száz napját értékelő Orbán Viktor, általánosított azonban, amikor egyedülállónak nevezte a magyar kormánypártok választási sikerét. Megvizsgáltuk Orbán Viktor kormányértékelő beszédében mondott néhány kijelentését.
Vágólapra másolva!

Rég nem látott egységben hoztak döntéseket a magyarok a választáson - Igaz
A Fidesz-KDNP listájára a választáson részt vevők 52,7 százaléka szavazott az áprilisi választásokon. A rendszerváltás óta tartott országgyűlési választásokon a legjobb eredményt elért pártok között második helyen az MSZP áll 2006-os eredményével, a szocialisták listáira akkor 43,2 százalék szavazott. A Fidesz 2010-es eredményét a rendszerváltást megelőző, szabadnak tekinthető választásokon csak a Nemzeti Egység Pártja 1935-ös (igaz, egy teljesen más választási rendszerben elért) eredménye múlja felül. Akkor a kormánypárt a mandátumok 69,3 százalékát szerezte meg.

Sehol nem sikerült ilyen széles körű egységet létrehozni a gazdasági válság kitörése óta, mint Magyarországon - Részben igaz
Az áprilisi országgyűlési választásokon a Fidesz-KDNP szövetség 52,7 százalékos szavazati aránya a legjobb választási eredmény a rendszerváltás óta. A magyar választási rendszer sajátosságainak köszönhetően pedig a parlamenti helyek valamivel több mint kétharmadát szerezte meg a két párt. A 2008 szeptemberében kirobbant gazdasági válság óta más EU-tagországban nem nyert egyetlen párt sem országos törvényhozási választást ennél jobb eredménnyel, igaz, a választási rendszerek különböznek egymástól, ami torzítja az összehasonlítást. Az egyetlen, a Fidesz és a KDNP eredményével vetekedő sikert a Cseh Szociáldemokrata Párt érte el. A párt 55,92 százalékot kapott a 2008. októberi cseh szenátusi választás második fordulójában, ami azonban csak a törvényhozás egy részéről döntött.

A világ más részein voltak ugyanakkor olyan pártok, amelyek felülmúlták a Fidesz és a KDNP eredményét. 2008 szeptembere óta az Electionguide.org című, a világ választási eredményeit listázó honlap szerint közel 70 országban tartottak parlamenti választásokat. 52 százalék feletti eredményt főleg a fejlődő országok kormánypártjai értek el. 2010 májusában Trinidad és Tobagón a People's Partnership (Népi Partnerség) párt 60,03 százalékkal nyert, 2009 októberében a tunéziai Constitutional Democratic Rally (Alkotmányos Demokrata Mozgalom) 84,6 százalékot ért el, és kétharmad feletti támogatást kaptak Etiópia, illetve Mozambik kormányzó pártja is.

2002-ben kezdődött meg az ország eladósítása - Vitatható
Az államadósság forintban kifejezett összege 1990 óta folyamatosan és meredeken nő: az 1990-es 1386 milliárd forintról mára elérte a 22 075 milliárd forintot. Ha azonban a bruttó nemzeti össztermék, a GDP arányában nézzük, akkor Orbánnak igaza van: 2001-ben, első kormányának utolsó teljes évében a GDP 53,6 százaléka volt a bruttó államadósság, míg 2002-ben már 57,2. Azóta pedig még tovább nőtt, 2010 második negyedévére elérte a GDP 82,9 százalékát.

A fordulat azonban nem a Medgyessy-kormány idejére esik. Szapáry György, Orbán egyik mai tanácsadója (korábban a Magyar Nemzeti Bank alelnöke) is úgy fogalmazott egy 2006-os tanulmányban, hogy "2001-2002-ben jelentős lazítás történt a költségvetés tartós tételeiben". Az adatokból látszik, hogy a GDP-arányos államadósság 2001-ben volt a legalacsonyabb, de az államháztartási hiány már ebben az évben elkezdett emelkedni: a mélypontot jelentő 2000-es 3 százalékról 2001-ben 4,7 százalékra nőtt.

2011-ben 2858 milliárd forintot, 2013-ben több mint 3 ezer milliárd forintot kell visszafizetnünk az ország hitelezőinek - Igaz
Orbán valószínűleg az Államadósság-kezelő Központ adatait idézi, amelyek bárki számára elérhetők az interneten. A legutolsó, június 30-i állapot szerint 2011-ben 2858,8 milliárd forintnyi államadósság jár le, vagyis ennyit kell visszafizetni. 2012-ben 2386,2 milliárd, 2013-ban pedig 3008,9 milliárd forint lesz a lejáró államadósság összege.

Történelmi csúcsponton volt a munkanélküliség a választások előtt - Nem pontos
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a munkanélküliség idén februárban érte el a csúcspontot, 659 ezer embernek nem volt állása, ami a munkaképes lakosság 11,8 százaléka (a történelmi rekord az 1993-as majdnem 13 százalék). Márciusban - tehát még a választások előtt - 644 ezerre csökkent, és azóta lassan tovább mérséklődött a munkanélküliség. Július végén 550 ezer munkanélkülit tartottak nyilván.

Olyan alacsony szintre esett a közbizalom a választások előtt, ami közösségeink létét veszélyeztette - Lehetséges
Nem egyértelmű, hogy Orbán mit ért "közbizalmon", hiszen az lehet a kormány, a közintézmények, a hatóságok, a jövő vagy egymás iránti bizalom megítélése is. Egy, a Tárki által 2009-ben publikált, Európai társadalmi jelentés című tanulmány szerint Magyarországon az európai átlagnál alacsonyabb volt ugyan az általánosított bizalom szintje, de Csehországban, Lettországban, Portugáliában, Görögországban, Bulgáriában, Litvániában és Cipruson is többen adtak negatív választ arra a kérdésre, hogy "A legtöbb ember kihasználná önt, ha tehetné, vagy a legtöbb ember igyekszik méltányos lenni?"

Egy nem reprezentatív internetes "közbizalom-felmérés" ugyanakkor azt mutatta ki, hogy a választások előtt mély bizalmatlanság a Fidesz győzelme után optimizmusba csapott át. Az NRC Piackutató által a Hvg.hu megbízásából készített, az internetezők megkérdezésén alapuló nethangulat-felmérése azt mutatta ki, hogy 2008 januárja és 2010 júniusa között 2009 márciusában volt a mélypont, ekkor a megkérdezettek elsöprő többsége adott negatív választ arra a kérdésre, hogy "Általában milyennek látja a magyarországi helyzetet, inkább jól vagy inkább rosszul alakulnak-e a dolgok?" A nethangulat-index a Fidesz győzelme után 100-as skálán 10-ről 40-re emelkedett, de az NRC Piackutató elemzése szerint még ez sem érte el az index eddigi - 2006 tavaszán - mért maximumát, és továbbra is inkább pesszimista közhangulatot jelez.

Az egy évben visszafizetendő összeg meghaladja azt, amit a magyarok szja-ban befizetnek - Igaz
Idén az Államadósság-kezelő Központ adatai szerint 2609,5 milliárd forint adósságot kell visszafizetni. A 2010-es költségvetésben az szerepel, hogy idén a lakosság 1881,1 milliárd forint személyi jövedelemadót fizet be.