Szálasi-idézet miatt bukott ki az alkotmányozásból a Jobbik partnere

Vágólapra másolva!
Kizárták az új alkotmány előkészítéséből a Jobbik által felkért Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, miután a szervezet egyik munkatársa egy Szálasi-idézetet tartalmazó e-mailben vette fel a kapcsolatot az alkotmány-előkészítő bizottsággal. A bizottság keddi ülésén a Jobbik kivételével minden párt megszavazta a HVIM kizárását.
Vágólapra másolva!

Egy e-mail végére beszúrt Szálasi-idézet miatt kizárta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat (HVIM) az új alkotmány előkészítési munkájából az ezzel foglalkozó parlamenti bizottság - jelentette az [origo] tudósítója a testület keddi üléséről. A radikális ifjúsági szervezetet a Jobbik parlamenti frakciója kérte fel, hogy társadalmi egyesületként tegyen javaslatokat az új alkotmány tartalmára. A többi frakció képviselői azonban egyhangúlag úgy döntöttek a keddi ülésen, hogy az idézet miatt kizárják a HVIM-et az alkotmányozási folyamatból.

Az alkotmány-előkészítő parlamenti bizottság még a július 20-i alakuló ülésén döntött arról, hogy minden parlamenti frakció felkérhet 5 társadalmi szervezetet az alkotmányozásban való részvételre. A Jobbik többek között a HVIM-et kérte fel, amelynek a bizottság elnöke meg is küldte az erről szóló tájékoztatást. A megkeresésre Incze Béla, a szervezet egyik elnökségi tagja és budapesti elnöke válaszolt, jelezve, hogy azt továbbította az illetékesnek - mondta kedden Salamon László, az alkotmány-előkészítő parlamenti bizottság KDNP-s elnöke.

Salamon szerint a válaszlevél végén szerepelt egy automatikusan beszúrt lábjegyzet, amely egy Szálasi Ferenctől származó idézetet tartalmazott: "Minden mozgalom olyan erős, amilyen ellenhatást tud kiváltani." A politikus az e-mail kinyomtatott példányát bemutatta a bizottság ülésén, és szavazást kért a HVIM kizárásáról, mivel szerinte az idézet miatt a szervezet "vállalhatatlan".

Tiltakozás és kizárás

A Jobbik képviselői tiltakoztak a szervezet kizárása ellen, mert szerintük a véleménynyilvánítás szabadságát sérti, ha egy e-mail miatt vonják meg a részvételi jogot a HVIM-től. Gaudi Nagy Tamás, a párt országgyűlési képviselője azzal érvelt, hogy a HVIM szerinte "a legkomolyabban szervezett Kárpát-medencei ifjúsági egyesület, a levelet küldő Incze Béla pedig nem hivatalos személy, nem ő az egyesület hivatalos kapcsolattartója, és valószínűleg a magáncíméről írta az idézetet tartalmazó levelet".

Novák Előd, a Jobbik alelnöke közölte: a frakció magánügye, hogy kit kér fel az alkotmányozási munkára. A jobbikosok azt is közölték, hogy ha a HVIM-et ki lehet zárni a folyamatból, akkor "a történelmi bűnöket elkövető MSZMP utódszervezetét, az MSZP-t is ki kell zárni".

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője közölte: az alkotmányt megalkotó értékközösségbe nem férnek be a hungarista nézetek, ezért pártja a kizárás mellett van. A fideszes Gruber Attila azt mondta, hogy az e-maillel Incze Béla "gyakorlatilag a szervezet profilját vállalta fel", ami vállalhatatlan. Az MSZP jelen lévő képviselői nem kommentálták a vitát, de a kizárást végül ők is megszavazták, így a jobbikos képviselők tiltakozása ellenére a társadalmi szervezet nem küldhet majd javaslatokat az új alkotmányhoz.

Orbánnak nem kell beszélnie
A keddi ülésen a Jobbik és az LMP felvetette, hogy hívják meg az alkotmány-előkészítő bizottság következő ülésére Orbán Viktor miniszterelnököt, és tisztázzák vele, milyen viszony van a bizottság és az alkotmánnyal foglalkozó miniszterelnöki tanácsadó testület között. A bizottság többsége azonban leszavazta ezt az indítványt. Salamon László bizottsági elnök az [origo]-nak azt mondta, hogy azért szavazott a javaslat ellen, mert szerinte nincs előkészítve egy ilyen találkozó, és különben sincs szükség a miniszterelnök személyes meghallgatására, mert a véleményét írásban amúgy is bekérik az alkotmányról. (A bizottság az alkotmányozás folyamatában minden közjogi méltóság és állami szerv véleményét kikéri majd.)