A Gárda korlátozása miatt az Alkotmánybírósághoz fordul a Jobbik

Vágólapra másolva!
A Magyar Gárda érdekében fordul az Alkotmánybírósághoz a Jobbik. A párt szerint meg kellene semmisíteni a közbiztonsági törvénycsomagnak azt a részét, amely szigorúbban bünteti a feloszlatott szervezet tevékenységében való részvételt.
Vágólapra másolva!

A Jobbik az Alkotmánybíróságon támadja meg az augusztus elején elfogadott közbiztonsági törvénycsomagot, amely egyebek mellett szabálysértésként határozza meg a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvételt.

Volner János, a párt rendvédelmi kabinetjének elnöke szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Jobbik beadványában nem a bűnözők elleni szigorúbb fellépést támadja, hanem a "gárdisták elleni szükségtelen rendőri fellépést" kívánja kivenni a törvényből. A párt azt is kéri, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg a törvénycsomagnak azt a rendelkezését, amely az elkövetéstől számított 48 órán belüli elfogás esetén is a tettenérésre vonatkozó szabályok alkalmazását írja elő - tette hozzá Volner.

Volner szerint a törvényi korlátozások súlyosan sértik a szabadságjogokat, beadványukban erre hivatkoznak. Szerinte a törvény szövege "botrányosan rossz", szakmai bakik és durva elütések is vannak benne. Nem világos például, hogy mégis hogyan lehet részt venni egy feloszlatott, tehát "jogi szempontból nem létező" szervezet rendezvényén, ráadásul a jogalkotó nem határozta meg a tettenérés fogalmát, és így elfogadhatatlan módon terjesztette ki azt a 48 órán belül őrizetbe vett személyekre is.