Anyagi támogatókat sejt a romagyilkosságok mögött az egyik vádlott

Vágólapra másolva!
A romagyilkosságok egyik vádlottja, Cs. István szerdán este a Tényeknek azt mondta, hogy kapcsolatban volt a katonai hírszerzéssel, és kapcsolattartója az egyik gyilkosságról is érdeklődött nála. A férfi szerint a gyilkosságoknak lehettek anyagi támogatói és olyan segítői, akik "nincsenek bent".
Vágólapra másolva!

Interjút adott a TV2 Tények című műsorának Cs. István, akit azzal vádolnak, hogy két támadásban vett részt sofőrként. A magát Csontrablónak nevező, korábban katonaként Koszovóban is szolgáló férfi a szerdán este bemutatott interjúban azt mondta, hogy jelentett a Katonai Biztonsági Hivatalnak leszerelése után. Hogy kikről, nem részletezte. A Tények információi szerint a debreceni futballszurkolókról és a tévészékház ostromának résztvevőiről kérdezhették. Az interjúból ugyanakkor kiderül, hogy Cs. István kapcsolattartója a tiszalöki romagyilkosságról is kérdezte a férfit, ő azonban nem árulta el, hogy részt vett benne. A Tényeknek elmondta: amikor társainak beszámolt erről, ők "kilátásba helyezték, hogy likvidálják" a kapcsolattartóját, valamint Cs. Istvánt is megfenyegették: ha feljelenti őket, végeznek a családjával. Cs. István hétvégén a Népszabadságnak adott interjújában is beszélt arról, hogy a katonai hírszerzés érdeklődött nála a gyilkosságokról.

A Honvédelmi Minisztérium korábban megerősítette, hogy Cs. István kapcsolatban állt a Katonai Biztonsági Hivatallal, de azt mondták, hogy a fellelhető iratok szerint a romagyilkosságok idején már nem volt kapcsolata tartótisztjével.

A gyilkosságsorozatról Cs. István a tévéinterjúban azt mondta, eleinte nem tudta, hogy társai mire készülnek. "Azt mondták nekem, hogy ilyen vadászatjelleggel fogunk menni (...) , részletekbe nem mentünk bele" - mondta. A Tényeknek arról is beszélt, hogy sok mindenre nem emlékszik, az viszont megmaradt benne, ahogyan társai a tiszalöki gyilkosság után elmondták neki, miként végeztek az áldozattal. "Ahogy kilépett az illető az ajtón (...), lőtt, és annyit hallott, annyit mondott az illető, hogy jaj. Ennyit mondott, hogy jaj, és összeesett" - emlékezett.

Cs. István szerint elképzelhetetlen, hogy négyükön kívül senki sem vett részt a cigányok elleni támadásokban. "Egy ilyen dologhoz biztos, hogy kellenek anyagi támogatók. Szerintem voltak. Illetve vannak olyan emberek, akik nincsenek bent" - mondta. Korábban az egyik másik vádlott, K. István ügyvédje mondta azt, hogy védence tényfeltáró vallomásra készül, és újabb bűntársakra derülhet fény.

A romagyilkosságok négy gyanúsítottja kilenc helyszínen intézett támadást romák ellen. A támadásokban hatan haltak meg, köztük egy ötéves gyerek. Cs. István a gyanú szerint két támadásban vett részt sofőrként, vele szemben előre kitervelten, aljas indokból, több emberen bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette a vád. Az ügyben szerdán nyújtotta be a vádiratot a Pest Megyei Főügyészség a megyei bíróságra.