Tudjanak erőt mutatni - kérte a rendőrséget a tévéostrom előtt Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Erőt is kell tudnia mutatni a rendőröknek - tolmácsolta 2006. szeptember 18-án Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök szavait Szabó Ferenc, a Köztársasági Őrezred akkori parancsnoka az MTV ostromának napján készült jegyzőkönyv szerint. A jegyzőkönyvet Szabó meghallgatásán ismertették a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottságban.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként nem akart visszavonulni 2006 őszén, óva intette a rendőrséget a demonstratív biztonsági intézkedésektől, ugyanakkor jogsértés esetén kellő erőt és határozottságot várt el - derült ki egy rendőrségi vezetői értekezletről készült jegyzőkönyvből, melyet a Köztársasági Őrezred volt parancsnokának meghallgatásán ismertettek a parlament 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló albizottságában szerdán.

Szabó Ferenc rendőrvezérőrnagy az ülésen először megdöbbenéssel értesült az MTV-székház ostromának napján, 2006. szeptember 18-án napközben készült jegyzőkönyvről, ám annak áttekintése után már emlékezett rá, hogy a miniszterelnöktől aznap reggel hallottakat tolmácsolta az országos rendőri vezetőknek.

Szabó Ferenc az MTI birtokába került jegyzőkönyv szerint akkor így summázta a kialakult helyzetet a rendőri vezetőknek: "tehát a dolog lényege az, hogy ahogy itt beszéltünk róla, kellő toleranciával, annak minősítve, ami, de amikor kell, akkor kellő határozottsággal lépjen fel a rendőrség. Erről váltottunk néhány szót reggel elutazása előtt a miniszterelnökkel és tulajdonképpen ez valószínű egyeztetett álláspont volt az igazságügy-miniszterrel, de azért a rendőrségnek ha kell, erőt is kell tudni mutatni. Ez nagyon lényeges."