Szúrja a Jobbik szemét a Moszkva tér neve

Vágólapra másolva!
Cinikusnak és szégyenteljesnek tartja a Jobbik két képviselője, hogy még mindig Moszkva térnek hívják Budapest egyik legforgalmasabb csomópontját. A képviselők a parlamentben, határozati javaslattal próbálják elérni, hogy a tér kapja vissza Széll Kálmán nevét, amelyet 1951 előtt viselt.
Vágólapra másolva!

Ismét Széll Kálmán egykori miniszterelnök nevét adná a budapesti Moszkva térnek két jobbikos képviselő. Bana Tibor és Staudt Gábor (utóbbi a Jobbik főpolgármester-jelöltje) kedden nyújtott be határozati javaslatot a parlamentnek, amelyben azt kezdeményezik: a kormány kezdeményezze a fővárosi és a kerületi önkormányzatoknál Buda legfontosabb közlekedési csomópontjának átkeresztelését.

A képviselők szerint a tér jelentősége megkívánja, hogy olyan történelmi személyiség nevét viselje, aki "aki munkásságával Magyarország fejlődését, népének javát és boldogulását szolgálta", és ne az 1951-ben, a Rákosi-féle kommunista vezetés alatt kapott nevet viselje. A határozati javaslat indoklása szerint "cinikus és szégyenteljes", hogy a tér neve "húsz évvel a szovjet rezsim bukása után még mindig a magyarok fővárosát kétszeresen leromboló agresszoroknak állít emléket."

A Rózsadomb és a Várhegy közötti területen valamikor agyagbánya működött, majd a bányászat következtében egy tó keletkezett. Emiatt a századfordulón korcsolyapályaként, majd sporttelepként használták. 1929-ben nevezték el Széll Kálmán térnek. Ezt 1951-ben változtatták Moszkva térre. Széll Kálmán 1875-1878 közt pénzügyminiszter (legnagyobb eredménye az Osztrák-Magyar bank felállítása) majd 1899-1903 Magyarország miniszterelnöke volt.