Kényes ügyek nyomozóját emelte maga mellé Pintér

Vágólapra másolva!
A móri mészárlás utáni nyomozás vezetője volt, üldözte a Cozma-gyilkosság gyanúsítottjait, a kiemelt bűncselekményekkel foglalkozó Nemzeti Nyomozó Iroda első főnöke volt, most pedig egy teljesen új rendőri szervezetet alakíthat Bolcsik Zoltán, akit Pintér Sándor belügyminiszter bízott meg a Nemzeti Védelmi Szolgálat létrehozásával. Bolcsik az őt ismerők szerint jó szervező és igazi munkamániás, pályafutása azonban a kényes ügyeknél sem maradt hibátlan.
Vágólapra másolva!

Nagy befolyással járó pozíciókat töltött be a rendőrségnél, kiemelt egységeket irányított Bolcsik Zoltán, akit szeptember elején azzal bízott meg Pintér Sándor belügyminiszter, hogy miniszteri biztosként irányítsa az új Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) felállítását. A Belügyminisztérium sajtóosztálya szeptember elején annyit közölt: az új szervezet célja a "hatékonyság javítása", az erők koncentrálása és a párhuzamosságok megszüntetése. Mint írták, az Alkotmányvédelmi Hivatal mellett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat egyes főosztályai és a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata (RSZVSZ) tartozik majd az új szerv irányítása alá. Ez azt jelenti, hogy az új szolgálat valószínűleg belső elhárításként működik majd a rendvédelmi szerveknél (az RSZVSZ jelenleg is a rendőrség, a büntetés-végrehajtás és a pénzügyőrség belső elhárító szolgálata).

A szeptember 1-jei hatállyal kinevezett Bolcsikra miniszteri biztosként az NVSZ létrehozásával kapcsolatos "tervezési, koordinációs és döntés-előkészítési" feladatokat bízták, megbizatása az NVSZ főigazgatójának kinevezéséig tart. Bár a Belügyminisztérium erre vonatkozó információt nem közölt, egy a téma érzékenysége miatt névtelenséget kérő ORFK-s forrás az [origo]-nak azt állította, várhatóan Bolcsik vezeti majd a szervezetet. Erre utal, hogy az ORFK szeptember elején azt közölte: a belügyminiszter visszavonta a Veszprém megyei rendőrfőkapitány megbízatását, mert a jövőben az NVSZ létrehozásán dolgozik.

Kiemelt ügyek

Bolcsik korábban a rendőrség szervezett bűnözés elleni egységét vezette 2001 januárjától, majd a kiemelt bűnügyekkel foglalkozó, a szervezett bűnözés elleni egységet is magába olvasztó Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) élére kerül 2004 márciusától. A 2002. május 9-i móri mészárlás felderítésére a bűncselekmény után egy nappal speciális nyomozócsoport hoznak létre, ezt az SZBEI vezetőjeként Bolcsik, illetve a bűnügyi főosztályvezető, Zsombok György irányította. A nyomozás alapján az ügyészség Kaiser Ede és Hajdú László ellen emelt vádat a móri ügyben. Kaisert többek között a móri ügy miatt életfogytiglani börtönre ítélték, de később kiderült, hogy nem ők követték el a bűncselekményt. Hajdút 2004-ben első fokon 15 év börtönre ítélték, majd másodfokon a bíróság úgy döntött, meg kell ismételni az eljárást. Mivel közben kiderült, kik voltak a valódi elkövetők, Hajdút 2008-ban végül felmentették a móri ügyben, de több más bűncselekmény miatt továbbra is börtönben maradt.

"Máig sokan köpködnek rá Mór miatt, de nem igaz, hogy mindig mindenért a parancsnok a felelős" - jelentette ki az [origo]-nak Juhász Zoltán, a Rendőrtiszti Főiskola oktatója, aki évtizedek óta ismeri Bolcsikot. Bolcsik 2007-ben az MTV Nap-kelte című műsorában a hibát azzal magyarázta, hogy egymásra épülő, terhelő adatok szóltak Kaiserék ellen, és több szemtanú is őket azonosította elkövetőként. Állítása szerint a gyanúsítottak sem működtek együtt a rendőrséggel, ha például vállalták volna a poligráfos vizsgálatot, akkor "nagy magabiztossággal megállapíthatták volna", hogy nem ők törtek rá a bankfiókra. Bolcsik 2008-ban beperelte a Blikk című napilapot, amiért azt írták róla, hogy az irányításával "rávarrták" Kaiserre a móri bankrablást, és a bíróság kimondta, hogy a lap ezzel megsértette jó hírnevét (a móri ügyről szóló összes cikkünket itt megtalálja).

Forrás: MTI
Bolcsik (jobbról a második) sajtótájékozatót tart a móri ügyről

Bolcsik az NNI éléről került a veszprémi kapitányság élére, ami az [origo]-nak nyilatkozó két névtelenséget kérő rendőrségi forrás szerint visszalépést jelentett számára. Veszprémi pályafutását Bolcsik többször is sikeresnek nevezte, idén februárban például egy sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy 2009-ben sikerült jelentősen, 15 százalékkal csökkenteni az ismertté vált bűncselekmények számát az előző évhez képest, aminek köszönhetően a megye a Dunántúlon az első, országosan pedig a hatodik helyen áll.



Tősgyökeres XVI. kerületi
2004-ben a Heti Világgazdaság közölt cikket Bolcsikról, amiben úgy írták le mint a "magyar FBI" tábornokát. A cikkben Bolcsik elmondta, hogy az édesapja is rendőr volt, a gödöllői kapitányságon dolgozott. Magát tősgyökeres XVI. kerületinek nevezte, azt állította, hogy csak a sorkatonai szolgálatot követő tartalékostiszt-képző utolsó két hónapjában döntötte el, hogy rendőr lesz. Rendőrtiszti Főiskolát, majd a szegedi egyetem jogi karát végezte el, több helyen is emlegették vele kapcsolatban, hogy jól beszél angolul.


A "gyorsasággal voltak bajai"

A 2009 februárjában, egy veszprémi szórakozóhely előtt halálra késelt veszprémi kézilabdázó, Marian Cozma gyilkosai utáni nyomozást Bolcsik sikeresnek nevezte, egy évvel az bűncselekmény után egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a nyomozás rendkívül nagy terheket rótt az állományra, de sikerült egy éven belül befejezni.

A feltételezett elkövetők egy részét pár órával a gyilkosság után elkapták, Bolcsik azonban írásos fegyelmit kapott az ügy miatt, amiért félretájékoztatta Bencze József akkori országos rendőrfőkapitányt. Bencze ugyanis a tőle kapott információk alapján azzal próbálta megmagyarázni az egyik feltételezett gyilkos ellen késve kiadott elfogatóparancsot, hogy a veszprémi rendőrök órákig nem tudták elérni az ügyeletes bírót. A Veszprém Megyei Bíróság viszont állította, hogy a rendőrség nem is kereste őket, ezt később a rendőrségi vizsgálat is alátámaszotta, így végül a főkapitánynak bocsánatot kellett kérnie a városi bíróság elnökétől.

Bolcsik is fegyelmi vizsgálatot indított saját munkatársai ellen, akik a kézilabdázó meggyilkolása idején a közelben tartózkodtak. A szórakozóhelyen két szolgálaton kívüli rendőr is tartózkodott, egyikük a gyilkosság előtt fél órával távozott, míg két kollégájuk a bűncselekmény után érkezett meg a bárhoz. Súlyos fegyelemsértést ebben az eljárásban nem állapítottak meg, de Bolcsik azzal indokolta az eljárást, hogy a "gyorsasággal voltak bajai".

2010 áprilisában az ügyészség bejelentette, hogy vádat emelnek a Cozma-gyilkosság feltételezett elkövetői ellen. Az ügynek összesen 27 vádlottja van, közülük hétnek van köze az ügyészség szerint az emberöléshez, a többiek ellen csoportos garázdaság a vád. A gyilkosság miatti per hétfőn kezdődött el a Veszprém Megyei Bíróságon.

"Csak az közömbös iránta, aki nem ismeri"

Egy névtelenséget kérő korábbi beosztottja azt mondta az [origo]-nak, hogy az operatív irányításban Bolcsik jó, de "nem tud bánni az emberekkel". Szerinte vezetőként nem minden beosztottja szerette, mert könnyen alkalmazott retorziót a hibák miatt. A Bolcsikot közös katonáskodásuk óta ismerő Juhász szerint nem meglepő, ha többen bírálják Bolcsikot, mert "megosztó személyiség, valaki vagy szereti, vagy nagyon nem, de csak az közömbös iránta, aki nem ismeri". Szerinte Bolcsik "kategorikusan képes védeni saját álláspontját", és kifejezetten kemény, "követelménytámasztó" vezető, ugyanakkor jól tudja menedzselni a rá bízott állományt. Bolcsik igazi "munkamániás", aki egész nap "tárgyal, jön-megy", és emiatt nem is könnyű elérni napközben - mondta Juhász. Szerinte elég megnézni a veszprémi kapitányságot, mert ott Bolcsik irányítása alatt "úgy mennek a dolgok, ahogy kell".