Megtartotta Bajnaiék több százezres juttatásait az Orbán-kormány

Vágólapra másolva!
Az Orbán-kormány minisztériumainak többsége átvette a Bajnai-kormány idején meghatározott béren kívüli juttatásokat, így a minisztériumokban dolgozók fizetésük mellett évi több százezres keresetkiegészítést is kapnak. A csúcstartó a gazdasági minisztérium havi bruttó 73 ezer forintos kerettel, a legszerényebb keretet a honvédelmi minisztérium biztosítja dolgozóinak. A Belügyminisztérium pedig csökkentést ígér.
Vágólapra másolva!

Az Orbán-kormány szinte valamennyi minisztériuma megtartotta az előző kormány idején osztott keresetkiegészítő juttatásokat - derül ki a minisztériumok [origo]-nak küldött adataiból. A cafeteria-rendszert az előző országgyűlés vezette be a béren kívüli juttatások egységesítése érdekében 2009 őszén. Az egyik előírás, hogy a minisztériumoknak meg kell határozniuk és közzé kell tenniük, hogy mekkora éves keretet biztosítanak munkatásaiknak, amelyből étkezési jegyet, üdülési csekket, egyéb utalványokat és más béren kívüli juttatásokat kérhetnek. A gazdasági válság időszakában meghatározott juttatások mértéke miatt Bajnainak többször magyarázkodnia kellett.

Az új kormány minisztériumai közül a Miniszterelnökség bruttó 750 ezer forintban határozta meg a munkatársaknak járó cafeteria éves összegét - közölte Havasi Bertalan, Orbán Viktor kormányfő sajtóstábjának vezetője. Ez az összeg megegyezik azzal, amennyit a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) dolgozói kaptak korábban. A Miniszterelnökség cafeteria szabályzata alapján a kormánytisztviselők 15 féle béren kívüli juttatás közül választhatnak, a havi 62 500 forintos összeget költhetik például helyi bérletre, lakásbérleti támogatásra, üdülési hozzájárulásra, étkezési jegyre, ajándékutalványra, illetve egészségpénztári vagy nyugdíjpénztári hozzájárulásra.

Ugyanebből a 15 féle szolgáltatásból választhatnak maguknak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) dolgozói. A KIM is a korábbi MeH-es juttatási rendszert vette alapul, az összeg itt is évi bruttó 750 ezer.

Szekeres és Balázs Péter utasítása él tovább

Továbbra is a Bajnai-kormány Külügyminisztériumának szabályai szerint osztják a juttatásokat a külügyi tárcánál, így 2010-ben is megmarad a bruttó 850 ezer forintos keretösszeg, amit még Balázs Péter korábbi külügyminiszter által kiadott utasítás rögzített. Ez havi 70 ezer forint, amiből a többi tárcánál érvényes juttatások mellett vissza nem térítendő lakáscélú támogatást is lehet kérni.

A Honvédelmi Minisztérium médiaosztályának válasza alapján ennél a minisztériumnál is megtartották a Bajnai-kormány alatt meghatározott összegeket. Az első kategóriába sorolt tisztviselőknek 461 ezer forint, a második kategóriában 374 ezer forint, míg a harmadik kategóriába tartozó dolgozóknak 310 ezer forint éves cafeteria jár. "A köztisztviselők kategóriákba sorolása a végzettség, a közszolgálati jogviszony időtartama, illetve a betöltött munkakör alapján történik" a minisztérium válasza szerint.

Maradhatott a 875 ezres rekord is

A Bajnai-kormány idején a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) adta a legmagasabb összegű juttatást dolgozóinak: fejenkénti bruttó 875 ezer forintos éves cafeteria-juttatást - havi csaknem havi 73 ezer forintot - kaptak a fizetésük mellé. A jogutód tárca, az Orbán-kormány Nemzetgazdasági Minisztériuma a béren kívüli juttatásokra vonatkozó kérdésünkre azt közölte: a négy intézmény szakmai területeinek összevonásából létrejött minisztériumban még "folyamatban van az egységes cafetéria-szabályozásának előkészítése", amíg viszont az egységes szabályozás nem születik meg, a kormánytisztviselők "a jogelőd intézmények cafetéria-szabályzatai szerint kapják a juttatásaikat".

A Vidékfejlesztési Minisztérium is a még Gráf József korábbi szocialista földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter által kiadott utasítást követi. A keretösszeget sem változtatták meg eddig, így az Orbán-kormány agrártárcájának dolgozói is évi bruttó 650 ezer forintot kapnak plusz juttatásként.

A belügy csökkentést ígért

A Pintér Sándor által irányított Belügyminisztérium sajtóosztálya nem tudta pontosan megmondani, melyik minisztériumi tisztviselő, mennyi béren kívüli juttatást kap, arra hivatkoztak, hogy egyelőre nem rendezték a cafeteria kérdését. A sajtóosztály szerint a jogelőd intézménytől átvett, illetve az újonnan érkezett munkatársak béren kívüli juttatásai eltérőek, de hamarosan megszületik az új, mindenkire érvényes szabályozás. Hozzátették, hogy a korábbi keretösszeghez képest náluk várhatóan csökkenni fog a kormánytisztviselői juttatások összege.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumától is megkérdeztük, hogy a több terület - így az oktatási, szociális és munkaügyi, valamint egészségügyi tárca - összeolvadásával létrehozott intézménynél milyen juttatások járnak a tisztviselőknek. A Réthelyi Miklós által vezetett tárca sajtóosztálya azonban többszöri megkeresésünk ellenére sem válaszolt kérdéseinkre.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium már augusztus végén szabályozta a cafeteria kérdését, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter utasításában évi bruttó 750 ezer forintos juttatást határozott meg a tárca kormánytisztviselői, ügykezelői és a minisztériumi vezetők számára.