Októberig várnak a kemény munkával a képviselők

Vágólapra másolva!
Karácsony előtt egy nappal fogadhatja el a jövő évi költségvetést a parlament, amely hétfőn és kedden tartja első őszi ülésnapjait, hogy aztán a képviselők újra két hétre felfüggesszék a törvényalkotást. A kormánypártok nyáron azt ígérték, ősszel lassítanak a törvényhozás sebességén. Ennek ellenére ősszel életbe léphetnek a lakáshiteleseket védő és a média tevékenységét befolyásoló új szabályok.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdik meg a munkát a parlamenti képviselők az országgyűlés hétfőn kezdődő, őszi ülésszakán. Orbán várhatóan a kormány eddigi tevékenységéről, illetve az előtte álló feladatokról beszél majd. Az ülést első alkalommal vezeti Kövér László, Orbán egyik legközelebbi szövetségese, a Fidesz országos választmányának elnöke.

Visszavettek a tempóból

Orbán már július elején, az LMP-frakciónál tett látogatása után azt mondta: ősszel a kormánypártok visszavesznek a törvényhozás nyáron felpörgetett, az ellenzék által sokat kritizált tempójából. Ez láthatóan meg is történt: a kormány a július 22-én lezárult rendkívüli ülésszak óta csak három törvényjavaslatot nyújtott be. Egyet a 2009-es költségvetés végrehajtásáról, egyet a magyar-horvát gázvezetékről szóló egyezmény kihirdetéséről, illetve egyet a Magyar Honvédség katonáinak jogállásáról szóló törvény módosításáról.

A kormánypártok javaslatára az országgyűlés a hétfő-keddi nyitónapok után, az önkormányzati választások végéig már nem tanácskozik többet. A következő ülés október 4-én lesz. A kéthetes parlamenti szünet ellen a Jobbik és az MSZP is tiltakozott. Hegedűs Tamás, a Jobbik frakcióvezető-helyettese a házbizottság menetrendről döntő ülése után azt mondta: a feszített munka miatt nem támogatják a szünetet. Hasonlóan érvelt Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes, a sok munka szerinte sem indokolja a szünetet.

Az ellenzéki pártok az új parlament megalakulása óta számos törvényjavaslatot nyújtottak be, de ezek eddig nem kerültek napirendre. Az ellenzéki javaslatok közül 14-et hétfő délelőtt tárgyal az illetékes alkotmányügyi bizottság. A testületnek arról kell döntenie, hogy tárgysorozatba veszi-e az indítványokat, vagyis hajlandó-e egyáltalán érdemben tárgyalni azokról. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy az ellenzéki indítványok nagy részét a kétharmados többséggel rendelkező kormánypártok különösebb vita nélkül szavazták le.

Gyászszünet
Gyászszünettel kezdődik hétfőn az országgyűlés első őszi ülésnapja: a képviselők Bánffy György színészre és egykori MDF-es képviselőre, illetve az afganisztáni háborúban elesett két magyar katonára emlékeznek.

Költségvetés karácsonyra

Az országgyűlés honlapján elérhető, előzetes őszi ülésterv szerint az önkormányzati választások után, októberben sem lesz túl nagy pörgés a parlamentben, pedig a kormány jogalkotási tervében több jelentős törvény is szerepel, például novemberben már el kellene fogadni a megyei kormányhivatalok felállításáról szóló jogszabályt, az új jogalkotási törvényt vagy a hulladékgazdálkodási törvény módosítását. Egyelőre nyoma sincs azoknak a törvénymódosításoknak sem, amelyekkel a lakáshiteleseken segítenének, és amelyeket Kósa Lajos jelentett be múlt csütörtökön.

A korábban nagy vitákat kiváltó, a sajtószabadság és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló (röviden csak médiaalkotmányként emlegetett) törvényjavaslat részletes vitája, az előzetes tervben az önkormányzati választások utánra, az október 4-5-i ülésre van beírva, a benyújtott módosító indítványról (amelyekről itt olvashat) pedig október 11-12-én döntenének, ami azt jelenti, hogy a zárószavazás leghamarabb október 17-18-án lehet.

Minden korábbinál később, október 29-én nyújtja be idén a kormány az egyik legfontosabb törvényt, a 2011-es költségvetést (amelyhez egyebek mellett az adótörvényeket is módosítani kell), a zárószavazás december 23-án lehet. Ennek oka valószínűleg az, hogy csak szerdán született döntés a büdzsé kulcskérdésében: Matolcsy György gazdasági miniszter ekkor jelentette be, hogy - a kormány korábbi elképzeléseivel szemben - tartani kívánják az Európai Unió által elvárt, 3 százalékos hiánycélt.

Elvarratlan szálak

A hétfőn kezdődő kétnapos ülés napirendjén csak kevés azonnali döntés szerepel. A nyári ülésszakról őszre maradt egy szociális és egészségügyi törvényeket érintő, európai uniós jogharmonizációs törvénycsomag, amelyhez a nyári vitában is csak két képviselő szólt hozzá. Az országgyűlés felállít egy bizottságot, amelyek az ORTT helyébe lépő Médiatanács tagjait jelöli, illetve létrehozza a közmédiumokat felügyelő, egységes Közszolgálati Közalapítványt (a médiafelügyelet átalakításáról szóló törvényt július 22-én, az utolsó nyári ülésen fogadták el, a jogszabályról itt olvashat részletesen).

Szintén a nyári ülésszakról maradt őszre a fideszes Kövér László, Pokorni Zoltán és Révész Máriusz határozati javaslata, amely felkéri a kormányt, hogy a 2010-2011-es tanévtől legyenek iskolai megemlékezések a nemzeti összetartozás napján (a trianoni békeszerződés aláírásának június 4-i évfordulóját idén nyilvánították emléknappá), támogassa anyagilag a határon túli osztálykirándulásokat, illetve 2012 végéig jöjjön létre a Magyarság Háza nevű intézmény.

A keddi ülés napirendjén egyedül a 2009. évi költségvetés végrehajtásáról szóló, úgynevezett zárszámadási törvény, illetve az Állami Számvevőszék tavalyi büdzséről szóló jelentése szerepel.