Tagadják a meggyanúsított cégek Papcsák vádjait

Vágólapra másolva!
Szinte valamennyi meggyanúsított vállalat visszautasítja Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos állításait, amelyek szerint törvénytelen tanácsadói szerződéseket kötöttek a kormányzattal. A közlönykiadó volt vezetője csúsztatásnak nevezte Papcsák állításait. 
Vágólapra másolva!

Többen is tiltakoznak Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos keddi bejelentése ellen, aki azt mondta, filmekben látott érdekhálóként működő, "polipszerű" összefonódásokról ad számot az a több száz megvizsgált tanácsadói szerződés, amelyet 2002 és 2010 között közpénzzel gazdálkodó költségvetési szervek és állami cégek kötöttek magántársaságokkal.

Papcsák közölte, a törvénysértő ügyekben jövő héten várhatók jogi lépések. A kormánybiztos szerint a vizsgálat tárgyát 12, elsősorban tanácsadó cég szerződése képezi. Azt mondta, ezek az elmúlt években bruttó 12 milliárd forinthoz jutottak, amelyből kilencmilliárd megbízási, tanácsadási díjra ment el. Szerinte a kilencmilliárd forint közpénzből csaknem nyolcmilliárdot négy cég - a Telkes Csoport, az IFUA Horváth and Partners Kft., a Develor Tanácsadó Zrt. és a Deloitte Tanácsadó Zrt. - között osztottak el. Papcsák azt is mondta, a Magyar Közlönykiadó Kft.-nél lefolytatott vizsgálatok eredménye alapján hűtlen kezelés, sikkasztás és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt feljelentést tett az érintett minisztérium.

Kodela László, a Magyar Közlönykiadó Kft. korábbi vezetője rosszindulatú csúsztatásnak, rágalomnak, politikai koncepciós eljárásnak tartja Papcsák Ferenc kijelentését. Kodela szerint a cégnél semmiféle törvénysértés nem történt. Kodela azt is kifogásolta, hogy a csaknem három hónapos belső vizsgálat során egyetlen egyszer sem hallgatták meg. Állítja, hogy ügyvezetői tisztségéből a jogszabályok megsértésével, törvénytelenül távolítottak el, a kiadó épületéből kitiltották, járandóságaitól megfosztották, ezért nem lepte meg a kormánybiztos önkormányzati választások előtti "jól időzített" bejelentése.

Herczog László volt szociális és munkaügyi miniszter azt mondta, szakmailag nem tartja megalapozottnak elődje, Szűcs Erika visszafoglalkoztatásáról szóló Papcsák-jelentést. Közölte, Szűcs Erika nem miniszteri biztosként, hanem miniszteri megbízottként látta el feladatát, munkájának csupán a tizede volt a Papcsák-jelentésben kiemelt sajtófigyelés. Herczog László elmondta, 149 dokumentum tartalmazza az egy éven át tartó munka eredményét. "Ezek az anyagok a minisztérium irattárában fellelhetők" - közölte.

Visszautasítja az IFUA Horváth and Partners Kft. Papcsák Ferenc vádjait, arra hivatkozva, hogy törvényesen jutott tanácsadói szerződésekhez. Az IFUA Horváth and Partners Kft. közleményében azt írja, hogy a cég minden állami megbízása során a közbeszerzési törvénynek megfelelően járt el, a tanácsadói beszerzési megrendelések kiíróinak elvárásaihoz igazodva.

A közlemény szerint az IFUA tevékenysége nem a 2002 és 2010 közötti időszakra korlátozódik, hiszen a cég több mint húsz éve van jelen a tanácsadói szektorban, egyes állami ügyfeleivel 10-15 éve áll szakmai kapcsolatban. Bár rendszeres beszállítója a közigazgatásnak, árbevételének ez csak mintegy 25 százalékát teszi ki, szemben a hazai tanácsadói piac átlagával, ami 43 százalék.

A Deloitte közleményben közölte kedden, hogy az állami megrendelések hosszú ideje - így a 2002-óta eltelt időszakban is - csupán töredékét teszik ki árbevételüknek. Közölték, hogy valamennyi megbízásukat szabályos körülmények között nyerték el, hozzátették ugyanakkor azt is: "a Deloitte Zrt. minden megbízása vonatkozásában titoktartási kötelezettséget vállalt".