Vágólapra másolva!
Feljelentést tesz az Állami Számvevőszék az Országos Cigány Önkormányzat gazdálkodásában feltárt szabálytalanságok miatt. A gyanú szerint adócsalást, hűtlen kezelést követtek el a Kolompár Orbán által vezetett szervezetnél.
Vágólapra másolva!

Hűtlen kezelés, a számvitel rendjének megsértése és adócsalás alapos gyanúja miatt feljelentést tett az Állami Számvevőszék ismeretlen tettesek ellen, miután megvizsgálta az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elmúlt másfél éves gazdálkodását.

A számvevőszék csütörtökön azt közölte: a roma érdekképviseleti szervezet 2009. és 2010. első félévi gazdálkodásának vizsgálata során olyan szabálytalanságokat tártak fel, amelyek közül több megalapozza a bűncselekmény gyanúját. A hűtlen kezelés felmerül többek között a működéshez nem kapcsolódó kiadások finanszírozása miatt, de a számviteli előírásokat is folyamatosan megsértették, míg az adócsalás gyanúja az adófizetési kötelezettségek elmulasztása miatt merült fel.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke csütörtökön azt mondta: az OCÖ az ÁSZ jelentését és munkaanyagait szakértőikkel közösen még értékelik, és a megállapításokra hétfőn reagálnak.

Nagy Anna kormányszóvivő a július 14-i kormányülést követő sajtótájékoztatón közölte, hogy a kormány kezdeményezte az OCÖ 2009. első félévi pénzügyi gazdálkodásának átfogó számvevőszéki ellenőrzését. Két héttel korábban a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy állami számvevőszéki vizsgálatot, egyúttal törvényességi ellenőrzési eljárást kezdeményezett Szászfalvi László nemzetiségi államtitkár az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) gazdálkodásával kapcsolatban, és egyúttal levélben szólította fel Kolompár Orbán OCÖ-elnököt, hogy a két vizsgálat lezárásáig ne tegyen semmilyen kifizetést.

Kolompár Orbán az ÁSZ-vizsgálatról korábban azt nyilatkozta: örül az újabb vizsgálatnak, mert így véget érhetnek "a médiacsúsztatások", amelyek rossz fényben tüntetik fel az OCÖ-t.