Kínai büféknek szállító illegális élelmiszer-feldolgozó bukott le

Vágólapra másolva!
Engedély nélkül működő élelmiszer-feldolgozó üzemet számoltak fel csütörtökön, Budapesten a hatóságok. Az illegálisan előállított ételt egy megtalált címlista szerint kínai büfékbe szánták, csütörtökön ezeket is ellenőrzik a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Illegális, működési engedéllyel nem rendelkező kínai illetékességű élelmiszer-feldolgozó üzemet derített fel csütörtökön a Fővárosi és Pest Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság Budapesten - jelentette be csütörtökön Hajós Ádám fővárosi és Pest megyei főállatorvos. Közleménye szerint az élelmiszer-biztonságért felelős szakemberek erős rendőrségi támogatással, feljelentés alapján hajtották végre az ellenőrzést. A helyszínt a közleményben nem árulta el.

Az üzemben mintegy 2 tonna élelmiszert és élelmiszer-alapanyagot lefoglaltak az ellenőrök, és elrendelték annak megsemmisítését. A kínai tulajdonos képviselője az áruk származását nem tudta igazolni, így azok másodlagos élelmiszer-vizsgálatát sem. A vizsgálat során a kínai tulajdonos képviselője nem működött együtt, ezért azt nem tudták megállapítani, mióta működött az engedély nélküli üzem.

Az ellenőrzés idején a rendőrség feltartóztatott egy járművet, amely épp el akarta hagyni az üzemet. Ennek átvizsgálása után szintén engedély nélkül előállított élelmiszert foglaltak le a hatósági állatorvosok. A gépkocsiban megtalálták azoknak a kínai büféknek a nevét, címét is, ahová ezt az árut szállították volna. Az érintett büféket csütörtökön ellenőrzik rendőrségi támogatással.

A tulajdonos több százezer forintos bírságra számíthat. Emellett ki kell fizetnie a megsemmisítés és a szállítás költségeit is, további mintegy 200 ezer forintot - áll a közleményben.

Az esetről a rendőrség is közleményt adott ki csütörtök délután, eszerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság bevetési főosztályának munkatársai valamint a XV. kerületi rendőrkapitányság munkatársai vettek részt az akcióban. A rendőrség szerint az akció során egy embert állítottak elő, mert nem tudta igazolni magát, de később - személyazonosságának megállapítása után - elengedték.