Meg akar szabadulni a raktáraiban talált Lenin-szobroktól a KIM

Vágólapra másolva!
Munkásmozgalmi, kommunista műtárgyakat, Lenin-szobrokat találtak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium raktáraiban, a minisztérium hivatala mindenképpen meg akar szabadulni tőlük. A tárgyakat felajánlották a Szoborparknak - ahol a szocializmus idején köztereken álló szobrokat gyűjtötték össze -, amely azonban nem kéri őket.
Vágólapra másolva!

Mindenképpen szabadulni akar a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) azoktól a munkásmozgalmi időket idéző műtárgyaktól, amelyeket a tárca épületében, valamint a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság raktáraiban találtak - nyilatkozta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, Kovács Zoltán.

A kormányzati kommunikációs államtitkárság szerdán közölte, hogy összesen 194 darab, a munkásmozgalmi időket idéző műtárgy került elő minisztériumi raktárakból a KIM elmúlt két hónapban végzett leltára alapján. "A rendszerváltás után húsz évvel a hivatalos állami intézményekben számos Lenin-szobrot, illetve hasonló témájú festményt és fotót tároltak. A műtárgyakat a minisztérium a Szoborpark Múzeum rendelkezésére bocsátja" - írta a KIM közelményében.

A nagytétényi Szoborpark Múzeum üzemeltetője, Réthly Ákos a Krónikának azonban azt mondta, a szoborparkban köztéri alkotásokat állítanak ki, ezért a KIM-ben talált tárgyak "igazából nem valók ebbe a gyűjteménybe". "Természetesen a szoborparkot kiegészítő barokk kiállítótermekben bemutathatnánk ilyen alkotásokat, de nem biztos, hogy ezek hozzánk valók. Úgyhogy mi azt javasoltuk, forduljanak esetleg más olyan múzeumokhoz, amelyek képzőművészeti alkotásokat gyűjtenek, hátha számukra érdekesebb lenne az anyag."

Kovács Zoltán csütörtökön hangsúlyozta, egyszer és mindenkorra szeretnének megszabadulni a megtalált műtárgyaktól, azoknak ugyanis "nem sok keresnivalójuk van egy minisztériumban". "A mi ötletünk az volt, hogy a Szoborparknak (...) ajánlanánk fel ezeket. Ha ők azt mondják, hogy nem náluk van ezek helye, hanem máshol, akkor majd megtaláljuk" ezt a helyet - mondta az államtitkár.

A Szoborpark Múzeum Budapest XXII. kerületében található, ahol olyan politikai vonatkozású, egykori köztéri szobrok láthatók, amelyek a szocialista kultúrpolitika és eszmerendszer igényei alapján 1947-1988 között kerültek Budapest utcáira. A park megnyitóját 1993. június 27-én, a szovjet Vörös Hadsereg Magyarországról való távozásának második évfordulóján tartották.