Bene: Gyurcsány felhatalmazása védte Gergényit

Vágólapra másolva!
Bene László volt országos rendőrfőkapitány azt mondta a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság pénteki ülésén, totálisan megdöbbent az MTV-székház 2006-os ostromán. Bene szerint Gergényi Péter Gyurcsány Ferenctől olyan támogatást kapott, ami után lehetetlenné vált, hogy vele szemben bármilyen felelősségre vonás induljon.
Vágólapra másolva!

"Totálisan megdöbbentem" - mondta Bene László volt országos rendőrfőkapitány a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság pénteki ülésén arról, mit érzett, amikor értesült a Magyar Televízió székházánál történtekről.

A volt főkapitány, aki 2006-ban az ostrom idején az Interpol brazíliai közgyűlésén vett részt, közölte: a székházostrom után kapott telefonon tájékoztatást Szabadfi Árpád akkori főkapitány-helyettestől a történtekről, és a hotel internetszobájában azonnal "rákeresett".

Bene azt mondta, elképzelhetetlennek tartotta, hogy Magyarországon ilyen megtörténhessen. Az őszödi beszédről és annak tartalmáról a hazaúton értesült, a repülőtéren az egyik külügyi tisztviselő adta át neki az ezzel kapcsolatos újsághíreket a repülőtéren. Külföldi útjáról szerda este ért haza, két átszállással.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Bene a meghallgatáson

Bene azt mondta, nem a személyes felelősség megállapítása volt a fő célja a tévészékház ostroma után, hanem az, hogy összegezzék a tapasztalatokat, felkészítsék a rendőrséget és szakmai intézkedésekkel javítsák a testület munkáját.

Szerinte nyilvánvaló volt, hogy trauma érte a rendőrséget, a társadalmat és látszott, hogy a nyugalom nem állt helyre, számítani lehetett újabb eseményekre. Azt mondta, mérlegelnie kellett, hogy mi eredményezheti a rendőrségi munka javulását: ha megteszik a szükséges szervezeti-jogi intézkedéseket, vagy ha néhány embert felelősségre vonnak.

A főkapitány legfontosabb feladatának azt tartotta, hogy a rendőrséget mielőbb olyan állapotba hozzák, hogy a szervezet a következőkben a feladatait törvényesen, szakszerűen végezhesse, visszaállítsa és fenntartsa a közrendet, közbiztonságot.

Bene határozott igennel bálaszolt arra a kérdésre, melyben azt kérdezték tőle, hogy Gergényi Péter a kormányfőtől olyan támogatást kapott-e, ami után lehetetlenné vált, hogy vele szemben bármilyen felelősségre vonás induljon. Bene hozzátette: "nekem ezek után nagyon szerény lehetőségeim voltak".

Arra a kérdésre, október 23-án mikor beszélt Gyurcsány Ferenc kormányfővel, a volt országos rendőrfőkapitány azt mondta: délelőtt részt vett a hivatalos Kossuth téri ünnepségen, majd felhívták a miniszterelnök titkárságáról és kérték, menjen be a kormányfőhöz. A találkozón a miniszterelnök arról érdeklődött, hogy a délutáni hivatalos programon a rendőrség képes-e garantálni a közjogi méltóságok biztonságát. Bene szerint erre ő azt válaszolta a kormányfőnek, hogy ezt nem tudja megígérni, mert a rendőrség erői megosztottak. Erre a kormányfő azt közölte vele, hogy ő és a felesége egészen biztosan jelen lesz a rendezvényen és kérte a rendőrséget, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a rendezvényt ne zavarja meg semmi.

A bizottság több tagja is megkérdezte a volt országos rendőrfőkapitánytól, hogy miért nem viseltek a rendőrök azonosítót. Bene azt válaszolta: október 23-a előtt fokozottan felhívták az állomány figyelmét arra, hogy viselje az azonosítót, és ezt ellenőrizték is. Az azonosítókazonban intézkedés közben leestek, mert azokat a gomblyukra kellett rátenni, ezért festették ezeket később a sisakokra.

Bene azt is mondta, nem emlékszik arra a jelentésre, amely 2006 novemberében készült, és a BRFK vezetőjének büntetőjogi felelősségét firtatta. Bene szerint követtek el hibákat, de nyugodt a lelkiismerete, a tévészékház 2006-os ostroma után Brazíliából hazaérkezve mind emberileg, mind szakmailag mindent megtett, amit megtehetett. Azt mondta, egy ekkora szervezet rendkívül nehezen mozdítható, nehezen lehet keresztülvinni az akaratot.

"Amit nem látok, azt nem tudom leállítani" - válaszolta Bene László Morvai Krisztinának, a Jobbik európai parlamenti képviselőjének arra a felvetésére: tett-e valamit azért, hogy leállítsa a rendőri jogsértéseket.