Vágólapra másolva!
Horváthné Fekszi Márta korábbi külügyi államtitkár bármikor áll a vizsgálatok elé, személyiségi joga megsértése miatt viszont eljárást indít - közölte pénteken Fekszi ügyvédje. Az ügyvéd arra reagált, hogy a Duna Tv egyik fideszes kurátora csütörtökön közölte: Fekszi családtagjainak vállalkozása gyártott le a Duna Tv-nek egy EU-t népszerűsítő sorozatot. Fekszi állítja: az ügyben nem ő döntött, nem is tudta, hogy tévé a családja cégével szerződött.
Vágólapra másolva!

Horváthné Fekszi Márta bármikor áll egy esetleges vizsgálat elé, személyiségi joga megsértése miatt viszont eljárást indít - mondta az MTI-nek pénteken Papp Gábor, a volt külügyi államtitkár jogi képviselője.

Az ügyvéd arra reagált, hogy a Duna Tv-t felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány fideszes kurátora, Szabó László szerint a volt államtitkárral szemben fölvetődik a befolyással üzérkedés gyanúja. A kurátor csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: felveti a bűncselekmény gyanúját, hogy a Külügyminisztérium kabinetfőnökeként Horváthné Fekszi Márta közbenjárt azért, hogy a tárca szerződést kössön egy, az Európai Uniót népszerűsítő műsorsorozatra. A produkciót férjének és fiának vállalkozása gyártotta le.

Papp Gábor ügyvéd szerint a volt államtitkárt semmilyen felelősség nem terheli, a szerződés megkötésekor egyébként sem volt államtitkár. Hozzátette: Horváthné Fekszi Márta a történtekkor főosztályvezető volt, a szerződést pedig az akkori államtitkár Szabó Vilmos írta alá. "A szerződés megkötése nem Horváthné Fekszi Márta döntése volt, abban szó nem volt külső gyártóról, ezért nem is tudta, hogy a Duna Televízió a gyártásra férje cégével kötött szerződést" - mondta a jogi képviselő.

Papp Gábor hozzátette: más kérdés, hogyha a feltevések igazak lennének, akkor sem lehetne befolyással üzérkedésről beszélni, mert - mint fogalmazott - az egy teljesen más bűncselekmény. Mindezek alapján Papp jogi tévedésnek nevezte Szabó László minősítését, és közölte, hogy ügyfele eljárást indít személyiségi joga megsértése miatt.

Szabó László a sajtótájékoztatón azt mondta, a Külügyminisztérium és az Európai Unió magyarországi képviselete 2009 júniusában 84 millió forint értékben kötött szerződést a Duna Televízióval a kérdéses sorozatra. A szerződést tavaly novemberben meghosszabbították 2010-re, bruttó 153 millió forintért. Ugyanakkor a Duna Tv 104 millió forint értékben megbízta a Horváth Televízió Bt-t a produkció legyártásával.

Szabó azt mondta: mivel a stáblista szerint a Mi vagyunk az unió című produkció elkészítésében a Duna Tv számos munkatársa közreműködött, szerinte "két dolog történhetett, az egyik, hogy az ötvenmillió forintból a Duna Tv kifizette a munkatársait, azaz valójában velük gyártatta le a műsorsorozatot", a másik pedig az, hogy a Horváth Televízió Bt. fizetett nekik. Szabó László kifejtette: az előbbi esetben az a kérdés, hogy a bt mire kapott 104 millió forint közpénzt, az utóbbi esetben pedig az, hogy a Duna Tv mire használta fel a nála maradó ötvenmilliót.

A Duna Tv csütörtöki közleményben azt írta: a sorozat szakanyagainak előkészítéséhez a Külügyminisztérium ajánlotta a Horváth Televízió Bt-t, "a Duna Televízió vezetésének pedig nem volt és nem is lehetett tudomása arról, hogy a cégvezetőnek milyen rokoni kapcsolatai vannak".

Szabó korábban a Duna Tv több külsős szerződését kifogásolta. Az [origo] több cikkben foglalkozott a csatorna külsős gyártási szerződéseivel, cikkeinket ezen a linken találja.