Betegségeket okoz a harag és a félelem a láma szerint

Vágólapra másolva!
A harag, a gyűlölet és a félelem olyan emberi érzelmek, amelyek fizikailag felemésztik a szervezetet, betegséget okozhatnak - mondta a dalai láma vasárnap délután Budapesten a zsúfolásig megtelt Papp László Sportarénában tartott előadásában.
Vágólapra másolva!

Akik az "én", az "enyém", a "magamnak" szavakat túl sokat használják, mivel túlzottan énközpontúak, sokkal nagyobb valószínűséggel esnek át szívinfarktuson - mondta orvosi kutatásokra hivatkozva a dalai láma a Sportarénában összegyűlt 11 ezer nézőnek tartott vasárnapi Az együttérzés: a boldogság művészete című előadásában. Szerinte az énközpontúság egyfajta beszűkültség, ami még gyanakvást, illetve bizalmatlanságot is szül az ember környezetében.

A buddhista vallási vezető szombaton már tartott egy előadást a Papp László Sportarénában, akkor arról beszélt, hogy a nagy filozofikus vallásoknak együtt, egymás mellett kell az embereket segíteni a boldogságuk megtalálásában. A 75 éves dalai láma hivatalosan hetedszer látogatott Magyarországra, legutóbb tíz évvel ezelőtt járt hazánkban.

A vasárnapi budapesti tanításában hangsúlyozta, a düh, a harag elhomályosítják a tisztánlátást, az agresszió pedig "még rosszabb reakciókat szül". A másik emberben tapasztalható negatív érzelmekhez mégis pozitív hozzáállással, őszinte bizalommal kell közelíteni. Az igazi emberi érték ugyanis az, ha önzetlenül viszonyulunk másokhoz, ez pedig "megóvja az embert a fizikai rosszulléttől is" - mondta a dalai láma. Az előadása végén a közönség által feltett kérdésekre válaszolva azt mondta, az anyagi javak iránti vágyakat igazán soha nem lehet kielégíteni, az ilyen típusú vágy kapzsisághoz vezet, viszont a belső békére való törekvés nem okoz frusztrációt.

A láma szerint minden embernek a boldogságérzet adja meg a biztonságérzetét. Az anyák gyermekeiknek éppen ezt nyújtják, és ezt a gyermekkorban szerzett tapasztalatot az ember egész életére továbbviszi: még egy haldokló ember is, ha szeretetet tapasztal, "biztonságban érzi magát, és eluralkodik rajta a boldogság" - mondta. A dalai láma a nemzetek közötti ellentétekről azt mondta: sokszor elfeledkezünk az egész emberiségre jellemző, alapvető emberi tulajdonságainkról, és csak a különbözőségekre koncentrálunk, "pedig van olyan mosoly, amely a nyelvi akadályokat is leküzdheti" - mondta.

Az első számú buddhista vallási vezető szerint a politikai hatalomátvételek idején jobban érzékelhető a vallásellenesség, mert a hatalomra kerülők azt állítják, hogy egyes vallási intézmények kiszolgálták az előző rendszert. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy ezek "a néhol korrupt intézmények nem egyenlők magával a vallással" - mondta a láma.

Vasárnapi előadásában a láma ismét szorgalmazta a vallási dialógust, mert szerinte igaz a "több vallás - több igazság" kijelentés. Ezért - mondta - folyamatosan találkozik más vallások képviselőivel, és részt vesz más vallások szent helyeire tartó zarándoklatokon.