Érvénytelen az ÁSZ-elnöknek választott fideszes utódáról tartott szavazás

Vágólapra másolva!
Az önkormányzati mellett időközi országgyűlési képviselő-választást is tartanak október 3-án a Békés megyei Szarvason, ahol az alacsony részvétel miatt vasárnap érvénytelen lett a parlamenti választás első fordulója. A térségben azért kell időközi választást tartani, mert a Fidesz színeiben tavasszal mandátumot szerző Domokos Lászlót megválasztották az Állami Számvevőszék elnökének, ezért lemondott a képviselőségéről.
Vágólapra másolva!

A 37 ezer választópolgár közül 6.307-en szavaztak, a szavazásra jogosultaknak csak 17 százaléka adta le a voksát, emiatt október 3-án második fordulót tartanak - jelentette be vasárnap este Paluskáné Udvarhelyi Judit, a szarvasi területi választási iroda helyettes vezetője. A térségben azért kellett időközi választást tartani, mert a Fidesz színeiben tavasszal mandátumot szerző Domokos Lászlót időközben megválasztották az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének, aki ezért lemondott a képviselőségéről.

Az első fordulóban az előzetes, nem hivatalos végeredmény szerint Dankó Béla (Fidesz-KDNP) 65.71 százalék, Samu Tamás Gergő (Jobbik) 14.38 százalék, Földesi Zoltán (MSZP) 13.99 százalék, Fonád Zoltán (LMP) pedig 5.93 százalék arányú eredményt ért el.

A következő forduló akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok több mint negyede megjelenik a szavazókörökben, és az a jelölt lesz képviselő, aki a legtöbb szavazatot kapja - mondta vasárnap a területi választási iroda vezetője. A két hét múlva, október 3-án esedékes kétféle - országgyűlési és helyhatósági - választást ugyanazokban a szavazókörökben tartják, ám a szarvasi választópolgárok eggyel több szavazólapot ikszelhetnek majd be.