Feljelentést tett a Hospinvest szerződése miatt a hatvani Fidesz

Vágólapra másolva!
A Fidesz hatvani szervezete szerint 1,5 milliárd forint kár érte a kórházat és a hatvani embereket az alatt az idő alatt, amíg a Hospinvest Zrt. működtette a helyi kórházat. A párt hűtlen kezelést gyanít a szerződés mögött, ezért feljelentést tett az ORFK-n. A szocialista polgármester szerint csak "kampányblöff" a Fidesz állítása.
Vágólapra másolva!

Feljelentést tett a Fidesz hatvani szervezete különösen nagy vagyoni hátrányt jelentő hűtlen kezelés miatt az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK) ismeretlen tettes ellen a helyi önkormányzat és a Hospinvest Zrt. által a hatvani kórház működtetésére kötött szerződés miatt - jelentette be a Fidesz által megbízott ügyvéd kedden sajtótájékoztatón Hatvanban.

A 2006-ban kötött szerződés nyomán, egészen addig, amíg 2009 júliusában az önkormányzat cége visszavette a kórház üzemeltetését, mintegy 1,5 milliárd forintnyi kár érte a kórházat, így a hatvani embereket - mondta Horváth Z. Péter. A városi vagyongazdálkodási társaság csak az ingóságok tekintetében 300 millió forintos hiányt állapított meg, amikor a város cége visszavette az intézményt a Hospinvesttől - tette hozzá az ügyvéd. Horváth Z. felidézte, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság már a szerződéskötést követően megállapította, hogy az önkormányzat a közbeszerzés elhagyásával törvényt sértett és ezért 30 millió forintra büntette a várost.

Horváth Z. Péter szerint ugyancsak gyanúra ad okot, hogy az önkormányzat a szolgáltatási szerződést a Hospinvest projektcégével, míg a vagyonhasznosítási kontraktust magával a Hospinvest Zrt.-vel kötötte meg. Miután a Hospinvest csődhelyzetbe került, az önkormányzat felmondta ugyan mindkét szerződést, ám az elszámolás a mai napig nem történt meg - állította.

Szabó Zsolt, Hatvan fideszes országgyűlési képviselője, a párt polgármesterjelöltje szerint a másfél milliárd forintos kár egy része annak a bérleti díjnak az elmaradásából adódik, amelyet szerinte a Hospinvestnek kellett volna fizetnie. Hozzájárul a kárhoz az ingatlanok állagromlása is, ugyanis a Hospinvest eredetileg vállalta az épületek felújítását, ám ez nem történt meg, emellett orvosi berendezéseket szállítottak át a korábban szintén a Hospinvest által működtetett gyöngyösi kórházba, s ezek azóta sem kerültek vissza - mondta.

"Kampányblöffnek" nevezte Érsek Zsolt, Hatvan szocialista polgármestere a Fidesz helyi szervezetének azt az állítását, hogy az önkormányzat és a Hospinvest Zrt. által a hatvani kórház működtetésére kötött szerződés miatt kár érte az egészségügyi intézményt. A polgármester szerint 800 millió forintos megtakarítást jelentett az önkormányzat számára, hogy három éven át a Hospinvest üzemeltette a kórházat. A szerződést már vizsgálta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és az illetékes közigazgatási hivatal is. Amennyiben az ORFK is vizsgálatot indít, a hivatal dolgozói a rendelkezésükre állnak - közölte a város vezetője.