Közel kétszázan lettek szalmonellások Székesfehérváron

Vágólapra másolva!
Szalmonellajárvány van Székesfehérváron, az ÁNTSZ szerint 181 óvodás és kisiskolás betegedett meg. A járvány öt iskolát és tizenegy óvodát érint, a városi tisztiorvos szerint az ebédet főző konyháról terjedt el.
Vágólapra másolva!

Szalmonellajárvány alakult ki Székesfehérváron az óvodások és kisiskolások körében. Eddig az ÁNTSZ adatai szerint 181 megbetegedés történt, közülük 95 esetben mutatták ki a kórokozót. 9 gyerek került kórházba.

"A járvány szeptember 8-a óta terjed, az utolsó adatok szerint napi 1-6 újabb megbetegedés történik. A szükséges fertőtlenítéseket elvégezték. Valamennyi beteg óvodás vagy alsó tagozatos. 5 iskolában és 11 óvodában jelentkezett a fertőzés, a betegek magas, 38-40 fokos lázzal, erős hasmenéssel, fejfájással, hányással küszködnek" - mondta Lencsés Gyöngyi tisztiorvos. Hozzátette, hogy a járvány az ebédet főző konyháról terjedt. A dolgozók szűrését elvégezték, közülük háromnál találtak salmonella enteritidis baktériumot.

"Még vizsgálják, pontosan mi okozta a fertőzést. Sok idő telt el a bejelentés és az első megbetegedések között, most próbálják visszagöngyölíteni a történeteket. A konyha üzemel, intézkedni csak a vizsgálat lezárása után lehet" - tudta meg a Független Hírügynökség Gombos Zoltántól, a Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetőjétől.