Az ügyészség szerepéről vitázott a jogsértéseket vizsgáló albizottság

Vágólapra másolva!
A fővárosi főügyész szerint nem követett el hibákat a 2006-os őszi utcai zavargásokkal kapcsolatban az ügyészség, míg a jogsértéseket vizsgáló albizottság egyik fideszes tagja szerint az ügyészség nem néz szembe őszintén a hibákkal.
Vágólapra másolva!

A bírósággal szemben az ügyészség még addig sem jutott el, hogy őszintén szembenézzen a hibákkal - mondta Révész Máriusz szerdán a 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló albizottság ülésén. A bizottság fideszes tagja Frech Ágnesnek, a Fővárosi Bíróság büntető kollégiuma vezetőjének írására hivatkozott, amelyben az szerepel, hogy a 2006 őszi letartóztatásokról döntő elsőfokú határozatok meghozatalánál volt, hogy csak percek jutottak egy-egy emberre és nem is vizsgálták az egyéni körülményeket, mivel az ügyészi indítványok sem tartalmazták azokat.

Ihász Sándor fővárosi főügyész a bizottság előtt azt mondta, hogy a 2006 őszi események során az ügyészségen nem voltak formalizált, koncepciós döntések. "Tetszetős az érvelése, de nem igaz" - mondta erre Révész Máriusz. Ihász az albizottság sorozatos kritikai megjegyzéseire reagálva egyre csak azt hangsúlyozta, hogy a statisztikai adatok az ügyészség álláspontját támasztják alá, és a belső vizsgálatok sem találtak semmi kivetnivalót a 2006 őszi ügyészi tevékenységben, ám végül annyit hozzáfűzött: az ügyész is ember, mindeki hibázhat, ezt senki sem vitatja.