Hűtlen kezelés miatt nyomoznak a katasztrófavédelemnél

Vágólapra másolva!
Ismeretlen tettes ellen nyomozás indult az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál az MTI információi szerint. A rendőrség hűtlen kezelés miatt indított eljárást, miután a szervezet kormányváltás után kinevezett új főigazgatója gyanús szerződéseket talált.
Vágólapra másolva!

Hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a rendőrség az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) gazdasági tevékenységével kapcsolatban, egyelőre ismeretlen tettes ellen - értesült szerdán több forrásból az MTI.

Az MTI hatósági forrásokból úgy tudja, a rendőrség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt több olyan szerződést is vizsgál, amelyet a katasztrófavédelem korábbi két vezető munkatársa kötött az elmúlt években. A gyanúsnak vélt szerződések az OKF főigazgatójának, Tatár Attilának leváltása után, az állami szervezetek gazdasági tevékenységének átvilágítása során kerültek elő.

Bakondi György vezérőrnagy, az OKF július 1-jével kinevezett főigazgatója több állománygyűlésen is utalt a szerveztetnél tapasztalható szakmai és személyi feltételek romlására, a morális gondokra, valamint a szervezet ez évi költségvetésben lévő "komoly problémákra". Mindezekért az elmúlt nyolc év kormányzatát és az OKF akkori vezetését hibáztatta.

Bakondi szerint az OKF-nél az örökös megszorítások ellenére értelmetlen külföldi utazások, gépkocsivásárlások voltak, és gyanús tanácsadói szerződéseket is találtak. Utóbbiak közül egy 400 millió forintos, "menekülőkámzsáról" szóló szerződést emelt ki, amelyet a Paksi Atomerőmű térségében élő emberek kapnának egy esetleges katasztrófahelyzetben.

Az MTI információ szerint a veszélyes vegyi üzemek környezetében telepített úgynevezett Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer (MoLaRi) megvalósítását is vizsgálja a rendőrség. A riasztórendszert, amelyet elsőként 2007 márciusában Borsod megyében építettek ki, az ország nyolc megyéjében és a fővárosban kell kialakítani. A teljes lefedettség 2012-re várható, és a beruházás összköltsége bruttó 7,2 milliárd forint.

A tűzoltóság és a polgári védelem szakmai felügyeletét ellátó szervezet vezetőjét, Tatár Attila altábornagyot június 30-án mentette fel beosztásából Pintér Sándor belügyminiszter, és az OKF élére július 1-jei hatállyal Bakondi Györgyöt nevezte ki, aki 2000. január elsejétől 2002. december 9-ig irányította a szervezetet. A legfelsőbb szintű vezetőváltást Pintér a belügyi szerveknél történő "szemléletváltással" magyarázta. Bakondi György az OKF vezetése mellett az árvíz okozta károk helyreállítását, valamint az újjáépítést irányító miniszteri biztosi pozíciót is ellátja.