Joav Blum is gyanúsított lehet a Sukoró-ügyben

Vágólapra másolva!
Meggyanúsíthatják Joav Blumot, a sukorói beruházást tervező befektetők képviselőjét a kaszinóberuházást megelőző ingatlancserékkel összefüggésben - írja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Népszabadság. A lap szerint a gyanúsítás eddig azért nem történt meg, mert Blum külföldön tartózkodik. 
Vágólapra másolva!

Joav Blumot, a sukorói beruházást tervező befektetők képviselője is gyanúsított lesz a kaszinóberuházást megelőző ingatlancserékkel összefüggésben - írja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Népszabadság.

A lap szerint az ügyben nyomozó Központi Nyomozó Főügyészségen már mgyanúsítottként kezelik az izraeli-magyar kettős állampolgárságú férfit, akinek a kaszinóberuházáshoz szükséges terület megszerzése volt a feladata

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Népszabadságnak azt mondta: az ügyben még nincs Joav Blum nevű gyanúsított, vele gyanúsítást még nem közöltek. A szóvivő közölte: Blum ügyvédjét azzal gyanúsítják, hogy egyes ingatlan-tranzakciókban közreműködött abban, hogy ajándékozási szerződésnek álcázzanak olyan szerződéseket, amelyek mögött valójában adásvételi tranzakció volt.

A Népszabadság szerint, ha Blum ügyvédjét emiatt bűncselekménnyel gyanúsítják, akkor kizárt, hogy őt magát nem. A lap szerint Blum akkortól gyanúsított, ahogy ezt közlik vele, ám mivel külföldön tartózkodik, ez még nem történhetett meg.

Az ügyben augusztus végén vették őrizetbe Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) korábbi igazgatóját és Császy Zsoltot, az MNV korábbi értékesítési igazgatóját. Tátrait jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, Császyt pedig bűnsegédlettel gyanúsítják.

King's City néven másfél milliárd eurós, azaz több mint 400 milliárd forintos turisztikai beruházást tervezett Sukorón egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez úgy jutottak hozzá, hogy felajánlották cserére a magyar államnak Pest megyében található - összesen 183 hektáros - földjeiket. A csereszerződést 2008 júliusában kötötte meg magyarországi megbízottjuk, Joav Blum az MNV-vel.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el az ügyben 2009 áprilisában. Az ügyészség gyanúja szerint az állami földeket alul-, a befektetőét pedig felülértékelték a csere során. A sukorói csereszerződésben a sukorói területet 734,3 millió forinttal alulértékeltek, míg az albertirsai és a pilisi ingatlanok 593,5 millió forinttal túlértékeltek voltak, így a csereügyletben 1 milliárd 327,8 millió forint értékkülönbség állapítható meg - állítja az ügyészség.