Szakított a Jobbikkal a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete

Vágólapra másolva!
Felrúgta a Jobbikkal kötött együttműködési megállapodását a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - közölte szombaton a szervezet főtitkára. Szima Judit szerint azért szakítanak a Jobbikkal, mert a parlamentbe kerülésük ótasemmit nem javult a rendőrök helyzete, és a párt el is hanyagolta a szakszervezetet.
Vágólapra másolva!

Felbontotta a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) a Jobbikkal kötött korábbi megállapodását - közölte Szima Judit, a szakszervezet újraválasztott főtitkára szombaton. Szima szerint a TMRSZ harmadik, szombaton befejeződött kongresszusa több mint 95 százalékos többséggel döntött a szakítás mellett, mert azt egyoldalúnak találta a párttal való kapcsolatot.

A főtitkár a szakítás okaként említette, hogy az általuk képviselt munkavállalók részére az elmúlt időszakban semmiféle pozitív intézkedés nem történt, noha a Jobbik tavasszal bekerült aparlamentbe. Szima Judit szerint egy ideje érdemi kapcsolattartás nem volt a szakszervezet és a Jobbik között.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom és a TMRSZ 2009. május 18-án kötött együttműködési megállapodást, amely szerint a párt a jövőbeli politikai programjaiban a TMRSZ javaslatait is figyelembe véve dolgozza ki a rendészeti témájú javaslatait. Rögzítették azt is, hogy ha a párt bekerül az Európai Parlamentbe, illetve a Magyar Országgyűlésbe, akkor törekedni fog a megállapodás elveinek megvalósítására.

A TMRSZ - az akkori közlés szerint minden parlamenti pártot és a Jobbikot megkereste az együttműködési megállapodás tervezetével, de csak a Jobbik jelezte, hogy azonosulni tud a szakszervezet céljaival. Szima Judit, a szakszervezet főtitkára a Jobbik EP-listájának negyedik helyén szerepelt, de a párt végül csak három képviselőt juttatott be az EP-be, így Szima nem lett képviselő. Bár az egyik jobbikos EP-kpviselő, Balczó Zoltán azóta magyar országgyűlési képviselői címe miatt visszaadta EP-képviselői megbízását, a párt az ő helyére sem Szima Juditot küldta Brüsszelbe.

A párt és a szakszervezet együttműködését korábban több kritika érte a rendőrség és az ügyészség részéről is. A Legfőbb Ügyészség 2009. július 3-án kimondta, hogy fel kell bontani a megállapodást a két szervezet között, mert a szakszervezet elnökének és főtitkárának nem volt törvényes felhatalmazása a szerződés aláírására. 2010 áprilisban a Tolna Megyei Főügyészség is keresetet nyújtott be a megyei bíróságon a TMRSZ működésével kapcsolatban, és indítványozta a szervezet és a Jobbik által kötött együttműködési megállapodás felbontását.